Kleding, koffer en persoonsbewijs verzetsheld George Maduro in Haags Historisch Museum

DEN HAAG - Kleding, een grote hutkoffer en een Haags HHIJC-hockeyshirt van George Maduro liggen vanaf nu in het Haags historisch museum. De familie van Maduro heeft dat aan het museum gegeven. Ook krijgt het museum een briefje dat Maduro schreef toen hij gevangen zat het 'Oranjehotel' en het persoonsbewijs uit december 1941. Burgemeester Krikke nam de gift van Maduro's neef vrijdag in ontvangst.

George Maduro (waar Madurodam naar is vernoemd), kwam als 10-jarig jongetje van Curaçao naar Nederland. Hij groeide op in Den Haag en studeerde in Leiden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vocht Maduro in de Slag om de Residentie. Daarna ging hij bij het verzet.

Maduro (1916-1945) werd twee keer vastgezet in het Oranjehotel, de Scheveningse gevangenis waar tegenstanders van het nazi-regime werden opgesloten. In 1943 probeerde hij via Spanje naar Engeland te vluchten, maar hij werd verraden. Maduro stierf op 8 februari 1945 in concentratiekamp Dachau.

Verzetsheld

Vanwege zijn moedige optreden tijdens de meidagen van 1940, werd Maduro benoemd tot Ridder 4de Klasse der Militaire Willemsorde. Maduro's ouders schonken geld voor de bouw van Madurodam.

LEES OOK: Het verhaal achter de Waalsdorpervlakte

Deel dit artikel: