Zeilers North Sea Regatta zijn op weg naar Harwich

DEN HAAG - Ruim veertig zeilschepen zijn dinsdagavond vertrokken vanuit Scheveningen richting Harwich voor de North Sea Regatta. Het eerste onderdeel, de zogenoemde Vuurschepenrace is een tocht van ongeveer 120 nautische mijlen, omgerekend zo'n 180 kilometer. Voor Nederlandse wedstrijdzeilers is het een van de jaarlijkse hoogtepunten.
Normaal duurt de overtocht zo'n 20.00 tot 00.00 uur. Maar vanwege de bijna windstille omstandigheden zou dat misschien nog wel eens langer kunnen duren. Voor de zeilers wordt het dus vooral genieten van het mooie weer. Alhoewel het 's nachts best nog wel fris kan worden op zee, omdat het zeewater niet warmer is dan acht graden.
De veertig boten keren vrijdagochtend vanuit Harwich terug naar Scheveningen met de North Sea Race. De aankomst wordt verwacht zaterdag, aan het eind van de middag. In het Pinksterweekend, van 18 tot 20 mei, strijden zo'n 600 zeilers om de North Sea Regatta Inshore wedstrijden. Daaraan doen zowel internationale profzeilers, wedstrijdzeilers als liefhebbers mee.