TU Delft opent proeftuin tegen extreme stortbuien

DELFT - Hoe kunnen straten en wijken de steeds extremere hoosbuien in Nederland beter opvangen? En wat doen we met langere periodes van droogte? Als antwoord op deze ingewikkelde vraagstukken wordt woensdag een nieuwe proeftuin - een testlocatie voor experimenten, onderzoek en demonstraties - op de campus van de TU Delft geopend.

In de tuin - bijna zo groot als een voetbalveld - werken ondernemers, onderzoekers en de overheid samen om oplossingen te vinden voor wateroverlast als gevolg van klimaatverandering. In de zogeheten 'WaterStraat' wordt geëxperimenteerd met oplossingen zoals ondergrondse waterbuffers, slimme watertonnen die zijn gekoppeld aan lokale weersvoorspellingen en waterbergingen op 'polderdaken'.

Ook staan er waterbuffers met schelpen erin die hevige buien kunnen opvangen en tegelijkertijd het regenwater zuiveren. Door de zware stortbuien van de laatste tijd kunnen rioleringen de grote hoeveelheden water vaak niet meer aan met overstromingen tot gevolg.

Nieuwe innovaties

De nieuwe testlocatie moet er voor zorgen dat nieuwe innovaties sneller in de praktijk worden gebracht. Het gaat om een initiatief van VPdelta (TU Delft), het Hoogheemraadschap van Delfland en openluchtlaboratorium The Green Village.

Meer over dit onderwerp:
STORTBUIEN DELFT REGEN
Deel dit artikel: