Twee weken cel voor kattenkweller

© Politie Loosduinen
DEN HAAG - De supersnelrechter heeft woensdagmiddag een man die in Den Haag een kat in het water gooide en aan een riem liet bungelen tot twee weken celstraf veroordeeld. De verdachte, een dakloze uit Kazachstan, verklaarde dat hij het dier alleen wilde wassen, omdat het ziek was. Het zou zijn eigen poes zijn geweest, die hij cadeau had gekregen.
Buurtbewoners van het Haagse Forellendaal waren maandag geschokt toen ze zagen hoe een man twee katten aan het kwellen was door ze in de vijver te werpen. De politie pakte de verdachte ter plekke op en hij werd woensdagmiddag al voorgeleid. Bij de snelrechtzaak draaide het om één poes die aan de riem vastzat.
De verdachte is de bijna 32-jarige zwerver Evgeny C. die een half jaar geleden uit Kazachtstan naar Nederland is gekomen. Hij leeft van wat de vuilnisbakken hem brengen. Evgeny toonde zich verbaasd over alle ophef.

'Schichtig en getraumatiseerd'

'Ik wilde niet dat ze zou verdrinken. Het was mijn poes. Toen ze miauwde, haalde ik haar uit het water', zei hij. Maar volgens de politie was het dier schichtig en getraumatiseerd door deze ervaring. Katten houden nu eenmaal niet van water. Verder zou de verdachte haar aan een riempje omhoog hebben gehouden. Evgeny ontkende dat. 'Zij liegen. De poes is bijna gestikt door de handelingen van de politie.'
De officier van justitie hechtte niet zoveel waarde aan deze verklaring. Hij verweet de verdachte dat hij niet alleen het dier leed heeft aangedaan, maar ook de eigenaresse. Die heeft zich inmiddels gemeld en had de kat al zestien jaar in huis. Verder vond de officier het 'schokkend' dat de Kazak gewoon doorging met de dierenmishandeling onder de ogen van de politieagenten. Hij eiste twee weken celstraf.

Winkeldiefstal

Daarbovenop zou de zwerver nog vier dagen moeten zitten, omdat hij in april is veroordeeld tot een voorwaardelijke straf voor winkeldiefstal. De rechter vond de eis passend en nam die over. De man is direct gevangengenomen, omdat er vluchtgevaar is.
In zijn afsluitende woord toonde Evgeny een beetje spijt. 'Als het zo gebeurd is, heb ik medelijden met de poes', sprak hij.