Smartcar rijdt 5000 kilometer op een liter waterstof

Waterstofauto 2017 van de TU Delft.
Waterstofauto 2017 van de TU Delft. © Omroep West
DEN HAAG - Het Eco-Runner Team van de TU Delft presenteert donderdagavond op de campus van de universiteit een nieuwe extreem zuinige auto die met een liter waterstof 5000 kilometer kan rijden. Met deze wagen doet het team in juli mee aan de Shell Eco-marathon, een internationale wedstrijd waarin de meest efficiënte voertuigen het tegen elkaar opnemen.
De TU Delft heeft al eerder een auto op waterstof ontworpen.Het eco-team heeft het roer omgegooid en heeft een 'smartcar' ontwikkeld. Zo kan de auto zelf instructies geven aan de bestuurder over welke snelheid, stuurhoek en remkracht nodig is om zo efficiënt mogelijk te rijden. Dit allemaal door zelflerende software.
Het team van de TU Delft wil met de slimme auto laten zien dat de grenzen van de voertuigefficiëntie nog lang niet bereikt zijn. 'Door alleen nog maar gebruik te maken van duurzame brandstoffen en deze ook nog eens op een slimme manier te gebruiken kunnen er nog grote stappen gezet worden in het reduceren van de CO2-uitstoot van de mobiliteitssector', aldus Joël Croese teammanager van het Eco-Runner Team.
Een waterstofauto is een elektrische auto die waterstof (H2) gebruikt als energiebron. Er is geen uitstoot van CO2.