Gouda wijst andere, 'beter beheersbare' locatie aan voor Pegida-protest

Demonstranten Pegida bij start proces tegen Geert Wilders
Demonstranten Pegida bij start proces tegen Geert Wilders © ANP
GOUDA - De gemeente Gouda verbiedt anti-islambeweging Pegida om op 6 juni een demonstratie te houden bij de En-Nour moskee aan de Raam, tijdens de ramadan. De gemeente heeft een andere locatie aangewezen: in het centrum, achter de Agnietenkapel.
De locatie bij de Raam zou volgens de gemeente niet geschikt zijn, onder andere vanwege verkeersveiligheid en werkzaamheden. De locatie achter de Agnietenkapel zou daarnaast een 'beter beheersbare plek' zijn.
'Het recht op demonstreren is in Nederland een groot goed, waar ik als burgemeester pal voor sta', aldus burgemeester Milo Schoenmaker. 'Maar een betoging moet wel veilig kunnen verlopen, voor zowel demonstranten als omstanders. De locatie die Pegida heeft aangedragen, biedt hiervoor naar mijn mening en die van de politie onvoldoende waarborgen.'

Varken roosteren

Begin mei kondigde de anti-islambeweging Pegida aan dat zij tijdens de vastenmaand iedere dag bij een andere moskee in Nederland een varken voor de deur zouden gaan roosteren. Op 8 juni staat vooralsnog de as-Soennah moskee in Den Haag op hun planning.
Pegida is vrijdag geïnformeerd over het besluit van Gouda. De beweging mag nog reageren op de locatiewijziging.