Record! Team AkzoNobel legt in Volvo Ocean Race ruim 1100 kilometer af in 24 uur

DEN HAAG - Het Nederlandse zeiljacht AkzoNobel heeft een record gevestigd in de Volvo Ocean Race. Het team van schipper Simeon Tienpont legde in 24 uur liefst 602,51 zeemijlen af, omgerekend 1115,85 kilometer. Niet eerder slaagde een boot erin meer dan 600 zeemijl op een dag af te leggen in de zeilrace om de wereld.

De zeven boten die deelnemen aan de Volvo Ocean Race schieten in hoog tempo de Atlantische Oceaan over, in de negende etappe die voert van de Amerikaanse stad Newport naar Cardiff, de hoofdstad van Wales. Op basis van de weersvoorspellingen was al aangekondigd dat het afstandsrecord er deze dagen weleens aan kon gaan. Het record stond op naam van de Ericsson 4 van de Braziliaanse schipper Torben Grael, die in de editie van 2008-2009 in 24 uur tot 596,6 zeemijlen kwam.

De dochter van Grael, Martine, zeilt nu mee aan boord van AkzoNobel. 'Ze was door het dolle heen', vertelde Tienpont. 'Martine kan haar vader nu 'Captain Slow' noemen als ze thuis aan de eettafel zitten.' Tienpont zag ook zijn navigator Jules Salter breeduit lachen. 'Jules was toen onderdeel van de Ericsson 4 en heeft nu zijn eigen record verbroken.'

Kleine voorsprong

AkzoNobel ligt mede dankzij de afgelegde recordafstand ook aan kop in de etappe, waarin dubbele punten zijn te verdienen voor het klassement. Tienpont en zijn teamgenoten hebben een kleine voorsprong op de andere Nederlandse boot, Team Brunel van schipper Bouwe Bekking. Naar verwachting komen de boten begin volgende week aan in Cardiff.

LEES OOK: Hoog bezoek voor Volvo Ocean Race op Scheveningen

Deel dit artikel: