Lichaam gevonden, één van de vermiste duikers is ervaren duikinstructeur uit Zoetermeer

ZOETERMEER - Eén van de twee vermiste duikers naar wie gezocht wordt in het Grevelingenmeer is de 48-jarige Jan Paul Hoogendijk uit Zoetermeer. Dat vertelde broer Erik aan Omroep Zeeland. Zondagavond laat werd het lichaam van één van de twee vermiste duikers gevonden. Wie het geborgen slachtoffer is moet nog worden vastgesteld.

Jan Paul reist al vele jaren de hele wereld over om te duiken. Volgens zijn broer is hij een zeer ervaren duiker, die zelfs vorige maand op Curaçao zijn instructeursdiploma heeft gehaald. Erik Hoogendijk heeft daarom absoluut geen idee wat er is misgegaan. Hij hoorde zondagmorgen van hun zus dat Jan Paul niet was teruggekomen van het duiken. Erik is enorm aangeslagen door de vermissing van zijn broer. 'Ik denk niet dat daar woorden voor zijn. Dat kun je niet uitleggen. Onvoorstelbaar ook. Niet te bevatten...'

Zijn broer Jan Paul ging zaterdagavond samen met een andere duiker het water in bij de haven van Scharendijke. Ze kwamen die avond niet meer terug van hun duik. De twee hadden tegen een restauranthouder in de haven gezegd dat ze naar een bepaald wrak zouden gaan duiken. Ze hadden daar, zoals duikers dat wel vaker doen, hun autosleutels afgegeven, omdat ze die niet mee wilden nemen het water in.

Eigenaar van restaurant: 'Ze gaven hier hun autosleutels af'

Toen de twee om 22.30 uur nog niet terug waren, sloeg de restauranthouder alarm en werd een zoekactie opgezet. Met meerdere reddingsboten, duikers en helikopters werd gezocht naar de twee vermiste duikers, maar ze werden niet gevonden.

De plekken waar zij mogelijk hebben gedoken bevinden zich op een diepte van meer dan 25 meter, daar konden de brandweerduikers nog niet bij komen. De politie achtte eerder al de kans dat de duikers nog in leven zijn heel klein en 'vreest het ergste'. Met de kleine duikflessen die sportduikers bij zich hebben, kun je maar een relatief korte tijd onder water.

Zoektocht naar andere duiker gaat door

Zondag werd de zoekactie hervat door een duikteam van de marine dat ook de diepere locaties doorzoekt, waar de brandweerduikers niet bij komen. De duikers van de marine hebben daarbij nu dus tegen het einde van de avond het eerste lichaam gevonden, vlak voordat de zoekactie zou worden beëindigd.

De identiteit van het slachtoffer nog moet worden vastgesteld, meldde de politie. Op welke plek het lichaam is aangetroffen kan de politiewoordvoerder nog niet zeggen. 'We zoeken een gebied af en de cirkel wordt steeds groter.' De zoekactie naar de andere duiker is gestaakt en wordt maandag vanaf 9.00 uur voortgezet.


Meer over dit onderwerp:
DUIKER VERMIST GREVELINGENMEER
Deel dit artikel: