Omstreden Haagse imam preekt doodleuk in Amsterdam

Fawaz Jneid bij de Raad van State
Fawaz Jneid bij de Raad van State © ANP
DEN HAAG - De omstreden salafistische prediker Fawaz Jneid (53) uit Den Haag heeft zijn werkgebied verplaatst van Den Haag naar de El Tawheed Moskee in Amsterdam-West, zo meldt Het Parool.
Fawaz Jneid heeft daar afgelopen vrijdag de preek geleid, blijkt uit een filmpje dat hij zelf op internet heeft gezet. Daarin beklaagt hij zich er over dat moslims 'overal worden aangevallen'.
Zelf zegt hij in algemene zin dat hij preekt 'in Amsterdam'. Goed geïnformeerde bronnen melden de krant dat het gaat om de El Tawheed Moskee in Amsterdam-West, die al jaren omstreden is vanwege zijn fundamentalistische koers.

Kwetsbare wijken

De minister van Justitie en Veiligheid legde Jneid afgelopen zomer een gebiedsverbod op voor de Schilderswijk en Transvaal in Den Haag. Het ministerie en de gemeente Den Haag vonden dat 'het verspreiden van de jihadistische boodschap van de imam het plegen van terrorisme kan bevorderen'.
Het ministerie wilde daarom dat hij niet nog langer in de twee 'kwetsbare wijken' kan preken: hij runde er een boekhandel annex moskee. De VVD-fractie in de gemeenteraad van Amsterdam wil onderzoeken of ook daar een gebiedsverbod kan worden ingesteld.

Raad van State

Woensdag oordeelt de Raad van State over het gebiedsverbod dat de imam kreeg.