Oppositie reageert op coalitieakkoord: 'Het lijkt wel het handboek van Greenpeace'

© Omroep West
DEN HAAG - 'De Haagse kiezer stemde op Groep de Mos en de VVD, maar krijgt een GroenLinks- en D66-beleid', zegt Karen Gerbrands, fractievoorzitter van de de oppositiepartij PVV in Den Haag. Ze reageert daarmee op het coalitieakkoord dat dinsdagmiddag door Groep de Mos, VVD, D66 en GroenLinks in de Stadskwekerij in Den Haag is gepresenteerd.
'Geen echte lastenverlichting, geen aanpak van de integratieproblemen, geen extra geld naar de zorg, en er wordt twee keer zoveel geïnvesteerd in bomen als in extra handhavers', vervolgt Gerbrands. 'Jihadisten en asielzoekers worden extra geknuffeld, betaald parkeren blijft gewoon bestaan en wordt in het centrum zelfs onbetaalbaar, er komen milieuzones, en ga zo maar door. Dit coalitieakkoord lijkt wel het handboek van Greenpeace. Het is een gifgroen college dat de echte problemen van onze stad negeert', besluit de PVV.
Ook Arnoud van Doorn van Partij van de Eenheid reageert op de parkeerkosten. 'Parkeerbelasting is omhoog, parkeervergunning duurder, toeristenbelasting omhoog. De burger is weer de klos', schrijft hij in een tweet.

Rekening bij huurders

Volgens oppositiepartij PvdA hebben de coalitiepartijen te weinig naar betaalbare huurwoningen gekeken. 'Tussen de villa's in Duttendel vergaten de onderhandelaars de woningnood die Den Haag teistert. Vocht- en schimmelproblemen worden pas aangepakt als er geld is uit de verkoop van Eneco. Waar de helft van de nieuwe Hagenaars op zoek is naar een sociale woning, investeert het college nauwelijks in nieuwe betaalbare woningen en krijgen de projectontwikkelaars vrij spel', reageert fractievoorzitter Martijn Bolster.
'De rekening komt bij huurders te liggen. Met astronomische huurstijgingen wordt Den Haag onbewoonbaar voor starters en mensen met een modaal inkomen.'

'Complimenten'

De ChristenUnie reageert minder negatief op het coalitieakkoord. 'Blij dat er veel aandacht is voor waardig ouder worden in nieuw akkoord. Bestrijding van eenzaamheid, betere ondersteuning van mantelzorgers en kwetsbare ouderen. Complimenten!', schrijft de partij op Twitter. Ook kan de partij het waarderen dat het college duizenden huizen van het gas wil afhalen en overstappen op duurzame warmtebronnen. 'Alleen zonde dat de leverancier van die duurzame energie, Eneco, in de verkoop gaat. Zo wordt de kip met de gouden eieren geslacht', aldus de ChristenUnie.