Kabinet wil geen vuurwerkverbod, politie 'zwaar teleurgesteld'

© Richard Mulder
DEN HAAG - Het kabinet wil geen algeheel verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen, waar onder meer de gemeente Den Haag om had gevraagd. Dat schrijven minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur aan de Tweede Kamer in een brief die in handen is van het ANP. Zij noemen een verbod te vergaand, mede omdat grote delen van de bevolking met de jaarwisseling vuurwerk wil blijven afsteken.
De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) adviseerde eind vorig jaar om vuurpijlen en knalvuurwerk voor consumenten te verbieden 'om letsel te voorkomen, omdat het grote overlast veroorzaakt en uitnodigt tot roekeloos gedrag'. De burgemeesters deelden deze mening. Burgemeester Pauline Krikke schreef namens de vier grote steden in een brief dat een landelijk verbod voor burgers duidelijker is dan een lokaal verbod en dat een landelijk verbod ook 'beter te handhaven is'.
De jaarwisseling geldt als het gevaarlijkste moment van het jaar: honderden mensen moeten met verwondingen naar de spoedeisende hulp, onder meer vanwege beschadigde ogen. Elk jaar valt er gemiddeld één dode en er worden zo’n 11.000 incidenten geregistreerd, waaronder ongeveer zeventig tegen agenten en andere hulpverleners. Daar bovenop wordt er ieder jaar voor miljoenen euro's schade aangericht.

'Je mist dé kans voor open doel'

De politie is 'zwaar teleurgesteld', zegt Ruud Verkuijlen, programmamanager Geweld tegen politieambtenaren. 'Agressie en geweld tegen de politie is een groot probleem tijdens de jaarwisseling. Door een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen los je daar een groot deel van op.' Volgens Verkuijlen heeft de politiek met het OVV-rapport 'dé kans' om maatregelen tegen de overlast met oud en nieuw te nemen. 'Door dat niet te doen, missen ze nu een schot voor open doel.'
Het plan van de minister en de staatssecretaris om gemeenten zelf te laten beslissen over vuurwerk- en vuurwerkvrije zones noemt hij'niet te handhaven'. 'Het is voor agenten onmogelijk om in het heetst van de strijd te zien voor welke straat een verbod geldt en voor welke niet.' Ook noemt hij het dubbel dat in wijken waar een afsteekverbod is, vuurwerk wel gewoon in de winkels verkocht kan worden.

'Ernstige bedreiging'

De politie pleit al langer voor een verbod op dit vuurwerk. Korpschef Erik Akerboom sprak eerder van 'een ernstige bedreiging' voor agenten, andere hulpverleners en het publiek. Ook onder meer oogartsen, de Dierenbescherming en verzekeraars willen een vuurpijl- en knalverbod.