Grotere kans op herstel na herseninfarct dankzij nieuwe behandelkamer HMC Westeinde

DEN HAAG - Het Haaglanden Medisch Centrum Westeinde heeft als eerste ziekenhuis in Nederland een zogenoemde neuro-angiokamer op de afdeling Spoedeisende hulp. Hiermee kan het ziekenhuis direct een patiënt die een herseninfarct heeft gehad sneller acute zorg verlenen. 'Dit scheelt minuten en deze minuten zijn cruciaal om de schade aan het hersenweefsel te beperken en de kans op herstel groter te maken', aldus het ziekenhuis.

Een herseninfarct ontstaat doordat een deel van de hersenen te weinig bloed krijgt, meestal veroorzaakt door een bloedpropje. De afknelling zorgt ervoor dat een deel van de hersenen geen zuurstof meer krijgt en zo veroorzaakt het hersenletsel.

Dankzij de nieuwe behandelkamer kan de patiënt sneller onder het mes om het stolsel uit de slagader in de hersenen te verwijderen. Volgens de landelijke richtlijn moet het ziekenhuis binnen één uur nadat de patiënt is binnengekomen starten met de operatie. Volgens het HMC start deze behandeling nu meestal binnen 45 minuten, maar kan dit nu nog sneller. Het streven is nu om de patiënt binnen 30 minuten te helpen.

Nieuwe technieken

Met nieuwe technieken kunnen bloedvaten tegelijkertijd van verschillende kanten in beeld worden gebracht. De gedetailleerde 3D-opname brengt de bloedvaten en het zachte weefsel in beeld, waardoor de oorzaak van het herseninfarct snel kan worden gevonden. Hierdoor kan de patiënt vervolgens de gepaste behandeling krijgen.

Volgens neuroloog Korné Jellema neemt het aantal patiënten dat geschikt is voor deze behandeling toe. 'Vorig jaar waren het nog zo'n 120 patienten, nu zijn dat er al 150.'

Volledig herstel


Anita van Dijk kreeg in februari dit jaar een herseninfarct, maar is dankzij de snelle behandeling volledig hersteld. 'Ik ben ontzettend blij. De artsen zeiden dat als ik er later bij was geweest, ik wel klachten had kunnen overhouden, maar dat heb ik nu niet.'

Er is volgens een woordvoerder van het ziekenhuis de wens om in de toekomst ook een speciale behandelkamer voor hartinfarcten in te richten op de Spoedeisende Hulp.

LEES OOK: Renske knokt zich terug na herseninfarct: 'Als ik het kan, kan iedereen het'

Deel dit artikel: