Kiki Bertens toont opnieuw klasse op Roland Garros

Kiki Bertens in actie op Roland Garros.
Kiki Bertens in actie op Roland Garros. © ANP
WATERINGEN - Kiki Bertens heeft ook in de tweede ronde op Roland Garros de nodige indruk gemaakt. De als achttiende geplaatste tennisster uit Wateringen gunde Aliaksandra Sasnovitsj uit Wit-Rusland weinig kans. Op beslissende momenten sloeg de Nederlandse blikvanger toe, vooral ook dankzij haar sterke service. Na 1 uur en 12 minuten was het duel beslist na het derde matchpoint: 6-4, 6-2.
Toch was ze zeker niet in een jubelstemming. 'Natuurlijk, ik ben heel blij, maar qua tennis was het zeker in de eerste set niet super. Mijn service hield me op de been. Daar kon ik een beetje op leunen. Vanaf het begin zat die er goed op. Dat heeft met vertrouwen te maken. Op sommige dagen loopt je service ook beter dan op andere dagen.'
Bertens speelt in de derde ronde tegen de als twaalfde geplaatste Duitse Angelique Kerber, die de Roemeense Ana Bogdan uitschakelde: 6-2, 6-3. Ze is in Parijs nog zonder setverlies. In de eerste ronde versloeg ze Arina Sabalenka, eveneens uit Wit-Rusland, met 6-2 en 6-1. In het dubbelspel met haar Zweedse teamgenoot Johanna Larsson haalde de nummer negentien van de wereld ook nog zonder setverlies de tweede ronde.

Nerveuze start

Na een tikje nerveuze start kwam Bertens donderdag in de derde game goed in de partij. Ze benutte haar eerste breakpoint en wist in de zesde game een kans van Sasnovitsj op de gelijkmaker met een ace te pareren. In de negende game liet de Nederlandse bij een stand van 5-3 op de opslag van de 24-jarige Wit-Russin een setpoint liggen. Op eigen service werkte Bertens eerst twee keer een achterstand weg waarna ze haar tweede setpoint benutte dankzij haar sterke service: 6-4.
De tweede set begon na enig oponthoud. Bertens moest een contactlens in haar oog even terug op de juiste plaats zetten. Met een applausje keerde ze terug op baan 9. Met een scherpe blik dwong Bertens meteen een breakpoint af, die ze door een afzwaaier van Sasnovitsj binnenhaalde.

Matchpoints

In de vijfde game dwong ze opnieuw een paar fouten af bij de Wit-Russin, die daardoor opnieuw haar opslag verloor (4-1). Bertens verspeelde in de achtste game eerst nog twee matchpoints en moest daarna ook nog een breakpoint wegwerken voordat ze de zege kon veiligstellen.
Bertens haalde twee jaar geleden de laatste vier op Roland Garros. 'Nee, daar denk ik nu helemaal niet aan. Ik bekijk het van wedstrijd tot wedstrijd. Ik wist ook niet wie mijn volgende tegenstander zou worden. Ik kijk nooit verder dan mijn eigen partij. Angelique Kerber is een lastige opponent. We hebben een paar keer tegen elkaar gespeeld en hebben dus weinig geheimen voor elkaar.'

Onderlinge duels

In de onderlinge duels staat het 1-1. In 2016 verloor Bertens in Miami van Kerber, maar de Nederlandse tennisster versloeg de 30-jarige Duitse in hetzelfde jaar in de eerste ronde op Roland Garros in drie sets: 6-2, 3-6, 6-3. Kerber is de nummer 12 van de wereld. Bertens staat op de 22ste plaats. De Duitse tennisster won in 2016 de titels op het Australian Open en het US Open.
'Ik denk dat zij niet blij is met mij als tegenstander', opperde Bertens. 'Zij wint haar potjes hier makkelijk en speelt een stuk beter dan vorig jaar. Twee jaar geleden, toen we in Parijs ook tegen elkaar speelden, voelde zij meer druk omdat ze net de Australian Open had gewonnen. Ze vindt het lekker als de ballen op heuphoogte komen. Een hoger raakpunt vindt ze lastig. Ik moet haar sowieso onder druk gaan zetten.'