'Rust bewaren in Schilderswijk', groep reageert op ingooien ruiten hindoetempel

DEN HAAG - Collectief Schilderswijk heeft 'grote zorgen' over de ruiten die de afgelopen weken werden ingegooid bij de Haagse hindoetempel Shri Ram Mandir en de acties die daarop werden aangekondigd. De groep vraagt iedereen 'de rust te bewaren'.

Het collectief van Hagenaars en Hagenezen die actief en betrokken zijn in de Schilderswijk - veroordeelt en verwerpt 'elke vorm van intimidatie, bedreiging en geweld tegen welke etnische en religieuze gemeenschappen en gebedshuizen dan ook'. 'De grondwet en onze religie leren ons dat een ieder te allen tijde in alle vrijheid en veiligheid diens geloof moet kunnen praktiseren.'

Na het ingooien van ruiten van de hindoetempel kondigde een Hindoestaande motorclub aan naar de Schilderswijk te komen om het gebedshuis een hart onder de riem te steken. Dit voornemen werd uiteindelijk niet doorgezet. Maar daarna leidde een aangekondigde actie van Pegida - om vrijdag te willen barbecuen bij moskeeën - tot nieuwe onrust. Volgens de stichting kunnen dit soort acties de wijk 'ontwrichten'.

'Blijvend verbinding met elkaar aangaan'

Collectief Schilderswijk wijst erop dat de Schilderswijk een 'superdiverse wijk' is die de afgelopen jaren het 'zwaar te verduren heeft gehad'.

De groep hamert op het belang van 'constructieve samenwerking'. 'De afgelopen jaren hebben ons geleerd dat we blijvend de verbinding met elkaar moeten aangaan om mogelijke vervreemding en polarisatie van elkaar tegen te gaan.' Dit vindt het collectief 'noodzakelijk gezien de diversiteit aan culturen en religies die samenleven in de Schilderswijk'.

LEES OOK: Gemeente Den Haag plaatst twee camera's bij meermaals vernielde tempel

Deel dit artikel: