Nieuwe rechters in 'minder, minder' zaak rond Geert Wilders, zaak duurt fors langer

© John van der Tol
DEN HAAG - Het gerechtshof in Den Haag heeft drie nieuwe raadsheren aangewezen voor de verdere behandeling in het hoger beroep van de strafzaak tegen Geert Wilders. De vorige raadsheren werden in mei door Wilders gewraakt. De rechters hadden volgens hem de schijn van partijdigheid gewekt, wat door de wrakingskamer werd erkend.
De nieuwe raadsheren zijn E. van Veen en A. van Waesberghe, onder voorzitterschap van J. Reinking. De behandeling van de zaak loopt zeker een half jaar vertraging op. De drie nieuwe raadsheren moeten zich eerst inlezen in het dossier. Bovendien is het een grote zaak die moet worden ingepast in het schema van het hof.
Eind 2016 werd Wilders veroordeeld voor groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie van Marokkanen, maar hij kreeg geen straf opgelegd. Zowel Wilders als het Openbaar Ministerie (OM) ging in hoger beroep. De PVV-voorman liet in maart 2014 zijn aanhangers op televisie roepen dat ze 'minder Marokkanen' wilden.

'Dan gaan we dat regelen'

Hij deed zijn omstreden uitspraak in Café De Tijd aan het Plein in Den Haag. De PVV-voorman vroeg zijn toehoorders of ze meer of minder Marokkanen wilden. Het publiek begon daarna massaal 'minder, minder' te roepen, waarop Wilders antwoordde met: 'Nou, dan gaan we dat regelen.'