Instellingen

Rechtszaak rondom oud-raadslid Khalid T.; OM eist 15 maanden cel, 5 voorwaardelijk

Khalid T.
Khalid T. © PvdA Gouda
GOUDA - Het Openbaar Ministerie eist vijftien maanden cel tegen verdachte Khalid T., die seks zou hebben gehad met een 13-jarig meisje in een hotel in Gouda. Dat bleek uit de rechtszaak rondom de Goudse voormalig PvdA-raadslid en oud-basisschooldirecteur. Het OM vond de verklaring van het slachtoffer betrouwbaarder, dan die van de verdachte, die ontkent seks met haar te hebben gehad. Vijf maanden van deze strafeis zijn voorwaardelijk. De advocaat van T. wil dat hij wordt vrijgesproken.
Khalid T. gaf donderdag toe dat hij via een sekssite een afspraak had gemaakt met het 13-jarige meisje. Deze afspraak vond plaats in augustus 2017. T. nam haar eerst mee naar de McDonalds, vervolgens gingen ze naar een hotel in Gouda, waar hij seks met haar zou hebben gehad. Volgens T. had naar eigen zeggen een kamer geboekt voor haar alleen, omdat zij anders een nacht dakloos zou zijn. Hij zegt zelf vervolgens naar huis te zijn gegaan.
Hij dacht dat zij 21 jaar was. 'Eerst was het doel seks', gaf T. toe, maar dat doel kreeg volgens hem een wending. 'Ik vroeg of ze open stond voor een serieuze relatie.'

Verklaring slachtoffer

Het 13-jarige meisje heeft schriftelijk verklaard dat T. die avond in het hotel, zonder condoom, seks met haar zou hebben gehad. Na een uitstrijkje is er wel dna gevonden, maar volgens het OM kon dat niet meer worden onderzocht. Het OM twijfelt niet aan haar verklaring. De oud-basisschooldirecteur zou ook hebben voorgesteld om per maand op gezette tijdstippen voor 900 euro seks te hebben. T.: 'Ik gebruikte een standaardmailtje waar dat in staat.'
Volgens het meisje zouden ze de volgende ochtend samen uit het hotel zijn vertrokken. T. via de hoofdingang, zij via een zijdeur. Nadat T. haar had afgezet bij het station, kocht zij een morning-afterpil. Camerabeelden van het hotel laten geen eenduidig beeld zien, maar er zou wel iemand te zien zijn die op T. lijkt.

'Publieke opinie opgezweept'

Het Openbaar Ministerie eiste donderdag vijftien maanden cel tegen Khalid T., waarvan vijf voorwaardelijk. Volgens de officier van justitie is T. volledig toerekeningsvatbaar en had hij als oud-basisschooldirecteur 'beter moeten weten'.
De advocaat van T., Inez Weski, eist vrijspraak. 'Hij is onschuldig', aldus Weski. Ook zou T. door de mediastorm die na de arrestatie volgde al publiekelijk berecht zijn. Omroep West achterhaalde zijn identiteit na een brief die werd verspreid op zijn basisschool. 'Opzwepen van de publieke opinie.'

Persvrijheid

Het is donderdagmiddag niet de eerste keer dat de zaak besproken wordt in de rechtszaal. Het is wel de eerste keer dat Khalid T. zelf aanwezig is bij de zitting. Ook de ouders van het 13-jarige slachtoffer zitten in de zaal. Haar moeder bracht deze zaak aan het licht, nadat haar dochter zou hebben gevraagd 'of je van pijpen een soa kan krijgen'.
Donderdag zei de advocaat van Khalid T. dat zij niet wilde dat de camera's van Omroep West tijdens de zitting aan stonden. Het OM vond dat er vanwege persvrijheid wel degelijk opnames mochten worden gemaakt. Na een korte schorsing besloot de rechtbank dat het OM en de advocaten wel gefilmd mochten worden. Khalid T. zijn stem mocht niet worden opgenomen.