Omstreden oud-imam Abdullah Haselhoef overleden na ongeluk met spookrijder

DEN HAAG - Oud-imam Abdullah Haselhoef is in de nacht van zaterdag op zondag om het leven gekomen bij een auto-ongeluk. Haselhoef (50) kwam in botsing met een spookrijder op de A16 bij Breda. Dat melden bronnen aan Omroep West. Maandagmiddag is er een herdenking voor Haselhoef in de Noeroel Islam moskee in Den Haag. Haselhoef wordt daarna begraven.

Haselhoef verwierf nationale bekendheid nadat hij optrad als woordvoerder van de moslimgemeenschap na de aanslagen van 11 september 2001. Later raakte hij in opspraak.

De rechtbank veroordeelde Haselhoef in 2016 tot een celstraf van 20 maanden. Hij pleegde grootschalige toeslag- en uitkeringsfraude met zijn gastouderbureau Family House.

Geld witwassen

Haselhoef liet toeslagen voor kinderopvang direct aan zijn bedrijf uitbetalen. De formulieren die voor die toeslagen ingevuld moesten worden, vulde hij zelf in voor de ouders.

Zo kon hij veel hogere bedragen binnenhalen dan waar hij recht op had. Het witwassen van dat geld is volgens de rechtbank ook bewezen.

Opgegroeid in Den Haag

Haselhoef werd geboren in Paramaribo in Suriname. Toen heette hij nog Regilio Frank Haselhoef. Hij groeide op in de wijk Duinoord in Den Haag.

LEES OOK: Voormalig imam Haselhoef over fraudezaak: 'Ik deed juist iets goeds voor de maatschappij'

Deel dit artikel: