Buschauffeurs krijgen plaspauze, maar staking gaat gewoon door

REGIO - De werkgevers in het openbaar vervoer (VWOV) gaan de roosters voor hun personeel zo aanpassen dat de buschauffeurs elke 2,5 uur de gelegenheid hebben naar het toilet te gaan. De plaspauze is een van de eisen van de vakbonden in het cao-conflict dat al maanden duurt.

De werkgevers willen met de toezegging de impasse waarin de onderhandelingen verkeren doorbreken. FNV reageert afwijzend op de stap van de werkgevers. De aangekondigde staking dinsdag bij Connexxion gaat in de regio Haaglanden volgens de bond gewoon door.

'Ze willen zaken per bedrijf gaan regelen. Wij willen centrale afspraken voor een cao voor de hele bedrijfstak', zegt Wilfred Jonkhout, bestuurder van FNV Streekvervoer. De bond vermoedt dat de toezegging een manier is om de staking te breken. 'Het is vreemd om na maanden nu met leuke dingen te gaan zwaaien', aldus Jonkhout.

Regeling per stad of regio

Volgens Fred Kagie van VWOV is het niet mogelijk om een landelijke regel te treffen voor de plaspauze, maar moet het per bedrijf of regio worden afgesproken. 'De omstandigheden zijn overal anders. Als je rust maakt in roosters dan kun je dat in een dienstregeling doen. Dat is voor de dienstregeling in een stad als Den Haag anders dan als je bijvoorbeeld in Zoutkamp in Groningen rijdt. Wij vinden dat het alleen te doen is als je maatwerk maakt, maar de bonden willen een landelijke roosterafspraak. Dat is gewoon niet te betalen.'

LEES OOK: Geen bussen in de regio: dinsdag weer staking streekvervoer

Meer over dit onderwerp:
STREEKVERVOER FNV STAKING BUSSEN CONNEXXION
Deel dit artikel: