Vrouw vast vanwege financieren terrorisme

© Archief
ALPHEN AAN DEN RIJN - Een 40-jarige vrouw uit Alphen aan den Rijn is aangehouden op verdenking van het financieren van terrorisme. Ook twee broers (35 en 36) uit Utrecht zijn gearresteerd. Dit gebeurde dinsdag, maar de aanhoudingen werden vrijdagochtend bekendgemaakt door de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst.
Het trio zou vanuit Nederland geld hebben gestuurd naar twee broers van de Utrechtse mannen, die vermoedelijk naar Irak en Syrië zijn vertrokken om zich daar aan te sluiten bij terreurgroep IS. Deze mannen staan op de nationale sanctielijst terrorisme. De vrouw is de ex van een vijfde broer, die ook was uitgereisd, maar in december 2016 terugkeerde en vastzit.
De FIOD kwam in actie na een melding over ongebruikelijke geldtransacties. De huizen van de drie zijn doorzocht en er is administratie meegenomen. Bij één van de broers is ook een vuurwapen en munitie gevonden.

Strafbaar

Volgens de FIOD kan geld dat familieleden overmaken worden gebruikt voor de financiering van de gewelddadige jihad en dat is strafbaar.