Miljoenen voor nieuw kankeronderzoek LUMC

Het LUMC in Leiden.
Het LUMC in Leiden. © LUMC
LEIDEN - KWF Kankerbestrijding geeft 2,97 miljoen euro voor nieuw kankeronderzoek in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Dit geld wordt gestoken in vijf onderzoeken die zich onder meer richten op verbetering van de immunotherapie en behandeling op maat voor vrouwen met een verhoogd risico op kanker.
De toekenningen zijn onderdeel van de nieuwste financieringsronde van KWF, waarin in totaal 22 miljoen euro wordt toegekend aan elf verschillende onderzoeksinstituten. De projecten gaan binnen zes maanden van start.
Honderden specialisten uit binnen- en buitenland beoordeelden de projectvoorstellen op basis van wetenschappelijke kwaliteit, haalbaarheid en relevantie voor de kankerbestrijding. Mede op basis van hun bevindingen is besloten waar het geld naartoe gaat.
Het afweersysteem en kanker

Het KWF wijst erop dat uit steeds meer onderzoeken blijkt dat het afweersysteem een belangrijke rol kan spelen bij de behandeling van kanker. 'Maar daar heeft het wel een helpende hand bij nodig. De onderzoeksgroep van Ramon Arens gaat aan de slag om de afweerreactie, die wordt uitgevoerd door lichaamseigen T-cellen, te verbeteren.' Arens ontvangt ruim zes ton om deze strategie in het laboratorium verder uit te werken.
Bijna zeven ton  - afkomstig van Pink Ribbon -  wordt gestoken in een project van Maaike Vreeswijk op het gebied van borst- en eierstokkanker. Zij onderzoekt erfelijke factoren die leiden tot een hoger risico op deze vormen van kanker. Dit onderzoek moet bijdragen aan een betere inschatting van het risico, zodat vrouwen die erfelijk belast zijn goed geïnformeerde keuzes kunnen maken met betrekking tot een preventieve behandeling.