'Fantastische filmvondst' te zien in Voorschoten

VOORSCHOTEN - Het Voorschotense filmtheater noemt het 'een fantastische filmvondst' voor Voorschoten: een korte 3D-film uit 1948 die gedraaid is bij Kasteel Duijvenvoorde. De film is uniek omdat het één van de eerste Nederlandse 3D-filmexperimenten is. Vrijdagavond is hij voor het eerst te zien in het Voorschotense filmtheater.
Gerard de Boer is sinds zijn pensionering gefascineerd door 3D-films. 'Het is eigenlijk begonnen door de film Avatar', zegt hij. 'Ik vind 3D geweldig, omdat je veel meer in het verhaal gezogen wordt.' Als er een paar jaar geleden een 3D-film over een Delfts studentenlustrum bij Kasteel Duijvenvoorde opduikt, begint hij met de restauratie ervan.
Met zijn 3D-bril op bekijkt De Boer de twee minuten durende film nog eens op zijn computer. 'Kijk, hier zit een studente op een schommel in de tuin van het kasteel en het lijkt wel of je die schommel kunt pakken als hij naar je toe komt.'

Belangrijk voor filmgeschiedenis

Het is dus maar een korte film, maar toch vindt De Boer dat hij belangrijk is voor de Nederlandse filmgeschiedenis. 'Hij is zo bijzonder omdat het de eerste Nederlandse 3D-film is', weet De Boer. 'En hij is niet door een filmmaatschappij gemaakt, maar door een huisarts uit Schipluiden.'
Dokter Reijnders werkte op vliegveld Valkenburg en wilde weten waarom sommige piloten moeilijk diepte konden zien. Uiteindelijk leverde die nieuwsgierigheid een aantal 3D-films op. 'Want later wilde hij goede 3D-films maken waar je geen hoofdpijn van krijgt', aldus De Boer. Daarvoor ontwierp dokter Reijnders een speciale camera die nu in het filmmuseum in Amsterdam te zien is.

Geen rijkdom ondanks patent

Reijnders vroeg ook patent aan op zijn uitvinding, maar werd er ondanks de opkomst van 3D-films in het Hollywood van de jaren '50 in de vorige eeuw niet rijk van. 'Zakelijk gezien was het niet zo’n succes omdat hij geen Engels sprak', lacht De Boer.