Zandsculptuur op Lange Voorhout vernield: 'Diegene is een grote sukkel'

De Russische bijdrage aan het WK Zandsculpturen.
De Russische bijdrage aan het WK Zandsculpturen. © Omroep West
DEN HAAG - De zandsculptuur van de Russische kunstenaar Ilya Filimontsev op het Lange Voorhout in Den Haag is gedeeltelijk vernield. Het kunstwerk werd in de nacht van vrijdag op zaterdag beschadigd.
Op het Lange Voorhout staan allerlei zandsculpturen vanwege het WK Zandsculpturen. De Russische bijdrage werd vernield. Er staan ook bijdragen uit Singapore, Mexico, Engeland, Tsjechië, Ierland, Japan en Amerika. Er staat ook een sculptuur die door Nederland is geleverd. Ons land doet niet mee aan het WK.
De sculptuur bestaat uit een Russische piramide waar een tijger doorheen komt. Het gezicht van de tijger is weggevaagd. Ook een deel van de piramide zelf is kapotgemaakt, maar dat kan worden hersteld. De tijgerkop kan niet worden gerepareerd. 'De kop stak uit. Als we het zand er opnieuw aanplakken, heb je kans dat het afbreekt', zegt Marcel Elsjan of Wipper, organisator.

Sukkel

De dader is nog niet gepakt, maar Elsjan of Wipper vermoedt dat dat nog wel gebeurt. 'Degene die het heeft gedaan is een grote sukkel. Hij is waarschijnlijk gefilmd door een camera bij de Britse ambassade. We zijn aan het kijken of we het bandje kunnen krijgen.'
Marcel Elsjan of Wipper weet niet waarom iemand de tijgerkop van zand heeft gesloopt. 'Vaak wordt het gedaan om te kijken of het wel echt van zand gemaakt is.'
LEES OOK: