Nieuws

Noordwijk terug naar normaal na noodverordening

Dinsdagnacht brandden twee busjes uit en raakte er een beschadigd door de vlammen.
Dinsdagnacht brandden twee busjes uit en raakte er een beschadigd door de vlammen. © Flashlight Fotografie
NOORDWIJK - De noodverordening in Noordwijk die sinds begin deze maand actief was, liep zondagavond 23.59 uur af. Burgemeester Jan Rijpstra kondigde de verordening af na onrust op en rond het Rederijkersplein in de wijk Boerenburg. De afgelopen anderhalve week zijn er meerdere aanhoudingen verricht, maar niemand bleef lang vastzitten.
Bewoners van de wijk kunnen maandag een uitnodiging in de brievenbus verwachten voor een besloten bewonersavond. De gemeente zal dan meer toelichting geven over nadere maatregelen die getroffen zullen worden. De noodverordening was 'slechts' een eerste middel om de rust zo snel mogelijk terug te laten keren.
Er is volgens de gemeente meer dan alleen een noodverordering nodig om de wijk 'veilig en leefbaar' te houden. Daarom zal er op korte termijn een werkgroep in het leven geroepen gaan worden, die als doel heeft onrust, zoals voor de noodverordening aanwezig, tegen te gaan.

Branden

Burgemeester Rijpstra kondigde de noodverordening op donderdag 7 juni aan na een reeks branden rondom het Rederijkersplein. Er gingen onder meer twee busjes van een school in vlammen op en een vuilcontainer en een bouwkeet moesten het ontgelden. Bewoners voelden zich 'geïntimideerd'.
Bij de noodverordening in de Noordwijkse wijk gold vanaf 22.00 uur tot 06.00 uur een samenscholingsverbod en verdachte personen mochten preventief gefouilleerd worden. Daarnaast was er veel politie in de wijk aanwezig.

Aanhoudingen

De politie hield de afgelopen anderhalve week meerdere personen aan. Zo werden drie jonge mannen gearresteerd omdat zij rond bleven hangen in de wijk en niet naar een waarschuwing van de politie luisterden.
Ook werden twee Noordwijkerhouters aangehouden omdat ze in hun auto jerrycans en een ton benzine hadden liggen. Zij hadden hier echter een verklaring voor.