'Stadsverbod Fawaz waarschijnlijk onhaalbaar'

Fawaz Jneid met de pers
Fawaz Jneid met de pers © Omroep West
DEN HAAG - Het is juridisch waarschijnlijk onhaalbaar om de omstreden imam Fawaz Jneid de toegang tot Den Haag te verbieden. Dat zegt Beatrijs Jue-Volker van de Universiteit Leiden. Ze doet onderzoek naar gebiedsverboden in Nederland.
Hart voor Den Haag/Groep De Mos pleitte eind vorige week voor een stadsverbod, omdat Fawaz had gesproken in een zalencentrum op de Binckhorst. De imam heeft een gebiedsverbod voor de Schilderswijk en Transvaal, maar hij mag wel op de Binckhorst komen. Dat stoort de politieke partij: ‘Deze man is niet welkom in Den Haag’, zegt raadslid Davituliani.
Onderzoeker Jue-Volker denkt dat op basis van de letter van de wet het misschien nog wel mogelijk zou zijn om iemand toegang tot een stad te ontzeggen. Maar in de praktijk is het maar de vraag of de maatregel stand houdt als die wordt getoetst door een rechter. Fawaz stapte ook naar de Raad van State. Als Beatrijs Jue-Volker die uitspraak erbij pakt, dan ziet ze dat het stadsverbod waarschijnlijk niet haalbaar is.

Het waterbedeffect

‘Een rechter kijkt naar twee dingen: 1, wat zijn de terroristische gedragingen en 2, is het wel proportioneel’, dat wil zeggen: is het verbod niet te zwaar. De Raad van State oordeelde over het gebiedsverbod voor de Schilderswijk en Transvaal dat dat proportioneel is. Naar het oordeel van de rechters wonen daar veel jongeren die vatbaar zijn voor de denkbeelden van Fawaz. Voor andere wijken ga je dat niet redden’, denkt de onderzoeker.
‘Daar komt bij dat als je het gaat opleggen voor een andere wijk, hij weer een wijk verderop gaat zitten. Dat is dus het waterbedeffect.' Dus al zou het Hart  voor Den Haag/Groep De Mos lukken om Fawaz te verbannen uit Den Haag, dan is er geen enkele wet die hem verbiedt naar Rijswijk te gaan. Of naar Leiden, of naar Alphen aan den Rijn.