Bijzondere graven gevonden in Leiden

LEIDEN - Leidse studenten archeologie hebben twee graven uit de zevende eeuw gevonden. Dat is bijzonder omdat er vrij weinig bekend is over de bewoning en het grafritueel in kustgebieden in de vroege middeleeuwen.
De studenten deden onderzoek naar graven uit de tiende eeuw. Tot hun eigen verbazing vonden ze de veel oudere graven langs de Plesmanlaan in Leiden. Behalve de stoffelijke resten, lagen er ook gebruiksvoorwerpen in het graf.
De graven zijn goed bewaard gebleven, en daar kunnen archeologen wat mee. 'Moderne technieken zoals dna-testen en isotopenonderzoek kunnen ontzettend veel zeggen over het aangetroffen skelet,' zegt professor Middeleeuwse Archeologie Frans Theuws van de Universiteit Leiden.

Ook wapens en sieraden in het graf

Niet alleen het botmateriaal is goed bewaard gebleven, maar ook de andere spullen die in het graf lagen zijn goed geconserveerd gebleven. Het was in deze tijd gebruikelijk om de doden volledig gekleed en met hun persoonlijke wapens en sieraden te begraven.
Het skelet dat als eerste werd gevonden, droeg een kort zwaard aan een gordel. De tweede was begraven met een grote hoeveelheid voorwerpen: diverse kledingspelden, een gordel met grote gesp en er lag een grote brok metaal onder zijn hoofd waarvan de onderzoekers nog niet weten wat het is.

Afwijkend van rest van Europa

De twee graven liggen zij-aan-zij alleen in het landschap, terwijl in de rest van Europa het gebruikelijk was om in grafvelden te begraven. ‘De grafrituelen in het kustgebied lijken af te wijken van de rest van Europa. De ontdekte graven verduidelijken mogelijk het verschil in hoe men op het continent omging met de doden en hoe dit in het kustgebied gebeurde,' aldus Theuws.
Het is een belangrijke vondst voor de geschiedenis van Leiden, zegt de Leidse burgemeester Lenferink: 'Ik vind dit echt fantastisch. Van deze tijd weten we nog niet veel, we zijn buitengewoon nieuwsgierig wat er in de periode na het Romeinse Rijk hier gebeurde. Stapje voor stapje beginnen we een verhaal te krijgen, mede dankzij deze graven.'

Resten naar Limburg

Het onderzoeken van zo’n complex graf kost veel tijd en daarom zijn deze graven in zijn geheel geborgen. De graven zijn overgebracht naar een laboratorium in Limburg waar ze verder onderzocht zullen worden.