Noodverordening Noordwijk: wat heeft het opgeleverd?

Het Rederijkersplein in Noordwijk
Rederijkersplein Noordwijk still © Omroep West
DEN HAAG - Het is een opmerkelijk besluit anderhalve week geleden: burgemeester Jan Rijpstra van Noordwijk vaardigt een noodverordening uit voor de wijk Boerenburg. De directe aanleiding is een serie brandstichtingen rond het winkelcentrum op het Rederijkersplein. Dat plein heeft al langer te maken met hangjongeren die zich misdragen. Onder de noodverordening worden negen mensen aangehouden, en de burgemeester belooft de problemen in de buurt te zullen aanpakken.
Volgens bewoners van het plein en naastgelegen straten hangt er geregeld een groep van tien tot vijftien jonge mannen rond de snackbar en de pizzeria op het plein. Ze maken opmerkingen naar passerende vrouwen en vernielen soms prullenbakken en de planten in de gemeenteperkjes. Ook scheuren ze in auto's rondjes om het plein, en zou er in drugs worden gehandeld.
'Ik ga daar 's avonds niet pinnen,' zegt een vrouw die iets verderop woont. Mensen die boven de winkels op het plein wonen willen niet met Omroep West praten omdat ze bang zijn voor represailles. Om die reden doen mensen ook zelden aangifte. 'Dan worden je ruiten ingegooid,' zegt een bewoner. Bij één iemand is dat ook gebeurd. Maar een ander zegt: 'Ach ja, die overlast. Ik slaap er gewoon doorheen.'

Branden

Twee weken geleden is er ineens een verergering van de vernielingen: een prullenbak wordt in de fik gestoken, daarna een kledingcontainer, en weer een paar dagen later twee busjes van de om de hoek gelegen school voor speciaal onderwijs. Dat is voor de burgemeester het sein om in te grijpen. Of de brandjes ook echt zijn aangestoken door de hangjongeren van het Rederijkersplein is overigens niet bekend.
Op donderdagavond gaat de noodverordening in. Er geldt een samenscholingsverbod voor heel Boerenburg en mensen die er niet wonen worden de wijk uitgestuurd. Die eerste avond wordt daar nog niet heel streng op gehandhaafd, zo merken onze verslaggevers, die moeiteloos naar het Rederijkersplein kunnen rijden en daar een groepje van zeven jongelui tegenkomen. Twee passerende agenten maken een kort praatje maar gaan dan weer verder.

Aanhoudingen

De dagen erna is er veel politie op de been in heel Boerenburg. 'Er was zelfs politie te paard,' vertelt een jongeman. Vrijdagavond worden drie mensen aangehouden, en zondagnacht nog eens zes. Het gaat in alle gevallen om mensen van buiten de wijk die niet kunnen uiteggen waarom ze in de buurt zijn.
Twee van hen hebben zelfs benzine bij zich, maar daarvoor hebben ze wel een verklaring. De mannen worden niet verdacht van de brandstichtingen. Maandagochtend zijn alle negen aangehouden mannen weer op vrije voeten.

Toekomst

Daarna blijft het rustig in Boerenburg. De gemeente gaat proberen om dat ook zo te houden, ook nu de noodverordening is afgelopen. Daarvoor is een projectgroep in het leven geroepen die samen met de buurt gaat bekijken wat er gedaan kan worden aan de hangjongeren. Die hebben daar zelf wel een idee over: 'laat de burgemeester eens met ons komen praten,' zegt er één. En, wijzend op een leegstaand winkeltje naast de pizzeria: 'dat staat al vijf jaar leeg, waarom kunnen we daar niet in?'
Maandagavond is burgemeester Rijpstra te gast in het Radio West-programma Studio Haagsche Bluf, tussen 18 en 19 uur op 89,3 FM.