Nobelprijswinnares door het leven als 'hoerenmadam' in Rijswijk

RIJSWIJK - Door een curieuze spelfout op een straatnaambordje gaat belangrijk wetenschapster Marie Curie als ‘hoerenmadam’ door het leven. Op de Madame Curielaan in Rijswijk mist bij één bordje een letter waardoor de betekenis heel anders wordt. Els van den Berg uit Wateringen merkte het op en vraagt zich af waarom de gemeente Rijswijk dit nooit heeft gezien.
‘Het was best wel opvallend. Ik dacht: foutje, dat corrigeren ze wel’, vertelt Van den Berg over haar ontdekking. Op weg naar haar zangkoor merkt Van den Berg op dat de ‘Madame Curielaan’ zonder ‘e’ wordt geschreven waardoor de naam een iets andere betekenis krijgt.
‘Madam is toch een dame die het wat minder nauw neemt met de seksuele moraal. Ik vind het voor een wetenschapper die Madame Curie is geweest wel raar dat ze die titel heeft gekregen in Rijswijk’. Van den Berg hoopt dat het bordje aangepast wordt voor de wetenschapster die ‘zo van betekenis is geweest voor de mensheid.’

‘Geen idee hoe het komt’

We hebben afgesproken bij het bewuste bordje met wethouder Van de Laar van gemeente Rijswijk. ‘Het is inderdaad ‘Madame Curie’, dat heeft mevrouw heel goed opgemerkt,’ zegt Van de Laar. De wethouder heeft geen idee hoe het foutje is gekomen en zegt dat de andere bordjes wel goed gespeld zijn. ‘Soms maak je wel eens een spelfoutje, ook bij borden.’
De Pools-Franse wetenschapper Marie Curie ontving als eerste vrouw een Nobelprijs voor het ontdekken van het element radium. ‘Ze is heel belangrijk geweest voor de radiologie. De borden moeten gewoon goed zijn dus daarom gaan we het ook oplossen,’ aldus Van de Laar.

Tweet

Van den Berg heeft eerder een tweet gestuurd over haar ontdekking naar gemeente Rijswijk, helaas zonder resultaat. ‘Daar heb ik geen reactie op gehad. Het is ook niet zo dat ik van zulk soort dingen wakker lig hoor, maar ik vond het wel vreemd’.
De wethouder weet niets van de tweet over de spelfout. Van de Laar is pas twee weken wethouder maar volgt wel het Twitteraccount van de gemeente Rijswijk. Hij belooft het account goed in de gaten te houden: ‘iedere reactie die binnen komt zullen we goed beantwoorden.’

Nieuw bordje

Voordat de verslaggever van Omroep West het weet is gemeente Rijswijk al bezig om het oude bordje te vervangen. Trots houden Van de Laar en vragensteller Van den Berg de twee bordjes nog even naast elkaar vast voor een persmomentje.
Samen met een medewerker van de gemeente klimt de wethouder daarna op een trappetje om het nieuwe bordje aan de paal vast te maken. Mevrouw Van den Berg kijkt vanaf beneden toe en is blij met het nieuwe bordje. ‘Echt geweldig, de eer die Madame Curie toekomt. Alleen jammer dat ik mijn wekelijkse grinnik momentje kwijt ben’, lacht Van den Berg.
Deze vraag is gesteld in onze rubriek ‘Rake Vragen’. Heb jij ook een Rake Vraag? Stuur hem in, wie weet gaan we samen opzoek naar het antwoord!