Noodweer of niet? Rechtbank beslist over straf voor marktkoopvrouw

DEN HAAG - Marianne H. (60) uit Den Haag hoort deze dinsdag of ze een celstraf krijgt voor het doden van haar man en zo ja hoe lang die wordt. De Haagse rechtbank doet dinsdagmiddag uitspraak in de zaak. H. stak haar man Olaf op 29 november vorig jaar twee keer met een mes. Hij overleed vrijwel meteen.

Het stel was bekend van de Haagse markt, waar ze sieraden verkochten. Volgens de advocaat van Marianne H. was het leven van de vrouw de laatste 2,5 jaar een hel geworden. Olaf dronk veel en mishandelde zijn vrouw regelmatig. Zo was een keer haar arm gebroken op acht plaatsen. Toch deed H. nooit aangifte. Alleen een paar vrienden wisten dat het niet goed zat in de relatie.

De dag voor de fatale avond was Marianne H. mishandeld met een longdrinkglas. Op de dag van de steekpartij had Olaf zwaar gedronken. Daarom was Marianne 's middags de woning ontvlucht, maar ze besloot later toch terug te gaan. Die avond sleepte Olaf Marianne in zijn dronken bui aan haar haren naar het bed, brak haar neus om er vervolgens in te bijten. Daarop haalde zij een vleesmes uit de keuken en stak haar man in zijn hartstreek.

Zelfverdediging

Het openbaar ministerie eiste twee weken geleden een celstraf van elf jaar omdat Marianne er voor had gekozen om terug naar de slaapkamer te gaan met het mes, terwijl ze ook het huis had kunnen ontvluchten of de politie had kunnen bellen. In plaats daarvan stak ze toe en liet ze Olaf doodbloeden. Om die reden vindt het OM het ook geen noodweer.

De advocaat van Marianne betoogde dat het dit wél is geweest. Marianne heeft bij de politie verklaard: 'Als ik hem niet had vermoord, dan had hij mij vermoord.' Dinsdagmiddag om 13.00 uur doet de rechter uitspraak.

Deel dit artikel: