'Afsluiten Ketheltunnel heeft nauwelijks effect op files'

REGIO - Het afsluiten van de rijbanen in de Ketheltunnel heeft nauwelijk effect op filevorming in de regio. Dat laat wegbeheerder Rijkswaterstaat desgevraagd weten aan mediapartner WOS. Het afsluiten van de rijbanen bij filevorming op de A4 dat tunneldoseren heet, zorgt bij veel weggebruikers voor onbegrip, maar wordt juist gedaan voor de veiligheid.

In 2016 is de Ketheltunnel vijftig keer helemaal afgesloten geweest en vorig jaar gingen de slagbomen zo'n zeventig keer omlaag. Er is veel onbegrip over de afsluitingen, want volgens velen is tunneldosering juist de oorzaak van de files.

Volgens Rijkswaterstaat valt dat echter wel mee. 'Eigenlijk is het niet zo hinderlijk voor de doorstroming. Wellicht dat het wat effect heeft op het onderliggende wegennet, de wegen die naar Rijkswegen toe leiden, maar het lijkt heel beperkt', zegt woordvoerder Maurijn van Witsen tegen mediapartner WOS.

Grote brand

De Ketheltunnel werd met de verlengde A4 in 2015 geopend om de drukke A13 te ontlasten. Zodra er een file ontstaat voor de verderop gelegen Beneluxtunnel, gaat de Ketheltunnel dicht.

Het afsluiten van de tunnel heeft te maken met de strengere eisen waaraan nieuwe tunnels in Europa moeten voldoen na de hevige branden in bijvoorbeeld de Gotthardtunnel in Zwitserland. Dat de Beneluxtunnel niet wordt afgesloten tijdens files, komt omdat deze tunnel een stuk ouder is en dus niet aan de strenge normering hoeft te voldoen.

LEES OOK: Gevolgen verbreding A4 voor landschap en milieu nog niet duidelijk

Meer over dit onderwerp:
KETHELTUNNEL A4 FILE
Deel dit artikel: