Metaalbedrijven als Alutech Katwijk staken voor nieuwe cao: 'Fit naar de finish'

Metaalbewerkers willen betere werkomstandigheden en meer loon. © ANP
KATWIJK - Werknemers van metaalbedrijven als Alutech Katwijk leggen komende woensdag het werk 24 uur neer. Dat hebben de vakbonden aangekondigd. Vorige week staakten al werknemers van DAF en Fokker.
De nieuwe stakingen zijn bij bedrijven uit de zogenoemde metalektro-sector. In onze regio is dat onder meer Alutech uit Katwijk, gespecialiseerd in de productie van aluminium brandstoftanks.
De vakbonden eisen een nieuwe cao met een loonsverhoging van 3,5 procent per jaar, meer zeggenschap en meer werkzekerheid. De FNV vindt dat het personeel wordt benadeeld.

'Werknemers moeten fit de finish kunnen halen'

'Bij bedrijven overal in het land horen we hetzelfde, namelijk dat het tijd is dat de medewerkers delen in de winsten in de metaal', zegt Petra Bolster, bestuurder FNV Metaal.
'Ze verdienen een eerlijke cao met maatregelen om fit de finish te halen en waarbij overwerk eerlijk wordt betaald en vaste en flexwerkers gelijk betaald worden. Het is toch raar als je gewoon structureel werk doet, er genoeg werk is en je steeds moet overwerken en je toch geen vast contract krijgt? Dat is zó oneerlijk. Wij vinden het heel gewoon dat je na negen maanden flex een vast contract aangeboden krijgt.'

Bijeenkomst Utrecht

De staking gaat dinsdagavond 23.00 uur in en duurt 24 uur. De gezamenlijke vakbonden organiseren op vijf plaatsen in het land regionale bijeenkomsten.
De stakers uit Katwijk worden verwacht op Industrieterrein Lage Weide in Utrecht. Vanaf 7.00 uur kunnen zij zich daar als staker inschrijven. Van 8.45 tot 10.30 uur is er een programma met sprekers en live-muziek.