Eindelijk: vanaf maandag pinnen in de bussen van HTM

Binnenkort kan er gepind worden in HTM-bussen
Binnenkort kan er gepind worden in HTM-bussen © Omroep West
DEN HAAG - Het is een lang gekoesterde wens van veel reizigers, maar ook van de buschauffeurs: vanaf komende maandag kun je bij de HTM in de bus los kaartje kopen met een pinpas of creditcard. De automaten zitten al sinds een paar weken in de bussen, maar vanaf maandag doen ze het ook echt. Er zit ook een keerzijde aan het verhaal: met contant geld betalen is er vanaf dan niet meer bij.
Op die manier moet de veiligheid van buschauffeurs verbeterd worden, zegt de HTM. Hun chauffeurs hoeven nu niet meer met contant geld over straat. Overvallers hebben zo geen buit meer.
Bang voor boze reacties van reizigers is het bedrijf niet. 'We hebben het in november al aangekondigd en er is veel publiciteit over geweest. Ook waren er mededelingen in de bussen, op abri's en op de borden bij de haltes', zegt een woordvoerder tegen Omroep West.

Servicewinkel van de HTM

'Ik denk ook dat het goed past in het huidige tijdsbeeld, omdat vele mensen al hun betalingen tegenwoordig met een pasje doen.' Voor mensen die per se contant willen betalen blijven er genoeg mogelijkheden bestaan, zegt hij. 'Die kunnen terecht bij de servicewinkels van de HTM op de stations Den Haag Centraal en Hollands Spoor of in Zoetermeer.'
Daarnaast kunnen reizigers op hun smartphone de zogeheten 'ticketapp' installeren, waarmee ze ook kunnen betalen. 'Dat zijn voldoende alternatieven', aldus de woordvoerder. De OV-chipkaart blijft ook gewoon geldig in de bussen van HTM.

Betalen in de tram van HTM

Bij de trams gaat ook het een en ander veranderen qua betaalmogelijkheden. In de 'oude' rood-beige trams komen straks automaten te hangen waarbij met pinpas, creditcard of muntgeld betaald kan worden. De automaten in de blauw-witte RandstadRail voertuigen worden ook vernieuwd. Ook daar kan straks van al deze betaalmogelijkheden gebruik gemaakt worden. In de 'nieuwe' rood-grijze trams kan dat nu al.
Ook hier is veiligheid een belangrijk thema, zegt de HTM. Het bedrijf benadrukt dat de nieuwe betaalautomaten in de tram niet door de bestuurder opengemaakt kunnen worden. 'Ook niet onder dwang', aldus de HTM.