Ouders vermoorde Ximena naar rechter voor schadevergoeding: 'We willen gerechtigheid'

DEN HAAG - Bijna 6,5 jaar na de moord op hun dochter willen de ouders van Ximena Pieterse alsnog een schadevergoeding van moordenaar Stanley A., daarom stappen ze naar de rechter. In februari 2012 bracht A. de 15-jarige Ximena om het leven met meer dan twintig messteken. Haar lichaam liet hij naakt achter op straat, voor zijn huis in Den Haag. A. kreeg hiervoor zeven jaar cel en tbs.
Ximena is op vrijdagavond 24 februari 2012 op een verjaardagsfeestje in Den Haag, ergens in de buurt van de Goudenregenstraat. Ze wil blijven slapen bij een vriendin, maar onderweg raken de twee meisjes elkaar kwijt.
In de Acaciastraat komt ze Stanley A. tegen. Hij biedt haar een slaapplek aan. Kort na 7.00 uur de volgende ochtend krijgt de politie meerdere telefoontjes. In de Goudenregenstraat ligt een meisje dood op straat. De toevallige ontmoeting met Stanley A. is Ximena fataal geworden. Haar ouders: Robert en Manuela, haar broertje en vrienden belanden in een nachtmerrie.

Eigen zaak draaiende houden

Terwijl Robert en Manuela het verlies van hun dochter verwerken, moeten zij ook hun eigen zaak draaiende houden. Al het geld dat ze krijgen van het Schadefonds Geweldsmisdrijven steken zij naar eigen zeggen in de zaak. 'Er is al zoveel kapot gemaakt door het verlies van Xiem, dat we er alles aan doen om niet ook zakelijk er aan onderdoor te gaan', vertelt Manuela. 'Het jaar 2012 was dramatisch, maar ook de jaren daarna was het moeilijk.'
Ook kosten voor psychische hulp - de broer van Ximena zit tot de dag van vandaag in therapie - willen ze vergoed zien, legt Robert uit: 'Na zoveel jaar wordt er niks meer vergoed en dat vind ik oneerlijk. De dader krijgt slaappilletjes en hulp wanneer die dat nodig heeft en wij moeten die zelf betalen.'

Advies om geen schade te claimen

Volgens Manuela en Robert is hen tijdens de strafzaak in 2013 geadviseerd geen schadevergoeding te vragen. 'Dat is ons afgeraden. In die periode is bij een andere rechtszaak een schadeclaim ingediend, waar heel negatief over werd gesproken. Wij schrokken van de publieke opinie. Bovendien waren wij toen net onze dochter verloren', legt Robert uit.
Het echtpaar stapt nu alsnog naar de rechter. 'Wij doen dit niet voor onze lol of voor financieel gewin. We willen gewoon gerechtigheid', zegt Robert. De ouders hebben een claim ingediend voor 45.000 euro.

Shockschade bewijzen

Advocaat Lotte Derks moet tijdens de zitting van 25 juni aantonen dat de familie getraumatiseerd is door de moord op Ximena en de gevolgen daarvan. In juridische termen heet dat 'shockschade'. Zo komt de politie aan de deur vertellen dat Ximena met twintig messteken is omgebracht. Ook hebben Robert en Manuela hun dochter een aantal dagen na haar dood moeten identificeren, legt Derks uit: 'Daarbij werd gezegd: neem een sjaaltje mee, neem bedekkende kleding mee want ze heeft ernstige verwondingen aan het lichaam.'
Maar ook de details die later in de media en in het strafproces naar voren komen, zijn volgens Derks traumatiserend. Zo wordt tijdens de rechtszaak bekend wat Stanley A. met Ximena deed nadat hij haar vermoord had. 'Hij heeft uiteindelijk haar lichaam op straat neergelegd, naakt. Hij is daar gewoon overheen gestapt en is zijn hond uit gaan laten.'

Verhaal doen in de rechtbank

Naast hun advocaat zullen ook Robert, Manuela en hun zoon hun verhaal moeten vertellen in de rechtbank. Manuela ziet daar best wel tegenop: 'Je moet dan gaan uitleggen waarom je in shock bent geweest. Kom op jongens...', ze haalt haar schouders op. 'Zelfs al laten we de emoties weg. Alleen zakelijk heeft het ons al geld gekost', vult Robert aan: 'Daar hebben wij niet om gevraagd, dat is niet het risico van het vak.'
Net als Manuela heeft ook hij er ook moeite ermee dat hij uitleg moet geven, waarom hij getraumatiseerd zou zijn. 'Ik vind dat je dat aan niemand zou hoeven moeten uitleggen', zegt hij. 'Mijn laatste contact met mijn dochter is letterlijk koud. Haar levenloze lichaam heb ik geknuffeld, dus de laatste herinnering aan mijn dochter is koud. En dan moet ik nu uit gaan leggen dat dat er inhakt bij iemand.'

'Verbolgen over zorg'

Derks vertelt dat ze al eerder een claim indiende bij zorginstelling De Waag. De familie van Ximena is van mening dat er te weinig zorg is geboden aan de dader, voor hij Ximena vermoordde. 'Ze zijn daar verbolgen over', zegt Derks.
Stanley A. had voor de moord op Ximena een noodkreet gestuurd aan zorginstelling. Hij vroeg in een brief om hulp bij zijn agressie, maar volgens de advocaat van A. werd er niets gedaan met die brief.

De Waag: 'Zorg voldeed aan eisen'

De instelling deed naar aanleiding van de zaak onderzoek waaruit bleek dat 'De Waag geen beroepsfouten heeft gemaakt bij de behandeling' en dat de 'geleverde zorg voldeed aan de eisen'.
Omroep West heeft geprobeerd contact te krijgen met de advocaat van Stanley A. Maar die was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar.
LEES OOK: