Acht jaar cel voor doden marktkoopman Olaf Muller

DEN HAAG - Marianne H. (60) uit Den Haag moet 8 jaar de cel in. Dat oordeelde de rechtbank in Den Haag dinsdag. Eind november 2017 doodde H. haar man, de Haagse marktkoopman Olaf Muller, met een mes. Volgens de vrouw uit zelfverdediging, maar dat gelooft de rechter niet. Het OM had eerder al 11 jaar cel geëist.

De vrouw verkocht samen met haar man juwelen op de Haagse Markt. Vlak voor de dood van Olaf trouwde het stel nog, en op de markt dacht iedereen dat ze gelukkig waren. Tijdens de rechtszaak kwam een heel ander beeld naar voren.

Marianne H. zegt dat ze al jaren werd mishandeld. Olaf zou de laatste twee jaar van hun relatie veel hebben gedronken, en als hij dronken was kreeg Marianne klappen. Ze vertelde de rechtbank dat ze bijvoorbeeld haar arm op acht plekken had gebroken na een mishandeling. Ze vertelde er echter nooit over en deed ook geen aangifte omdat ze de vuile was niet buiten wilde hangen. ‘Ik schaamde me ervoor’, zei ze tijdens een eerdere zitting tegen de rechtbank.

Andere keuzes

De rechtbank oordeelde dinsdag dat H. verminderd toerekingsvatbaar is, mede vanwege de mishandelingen. 'Maar ze had andere keuzes kunnen en moeten maken', zo luidde het oordeel. H. had weg kunnen gaan na de mishandelingen, en dus is er geen sprake van noodweer.

De laatste mishandelingen vonden plaats in de nacht van 29 november. Toen ging het weer mis. Het verhaal gaat dat Olaf dronken was en Marianne het huis was uitgevlucht. Later kwam ze weer terug. Volgens Marianne trok haar man haar aan haar haren naar de slaapkamer. Daar zou hij haar hard op haar neus hebben geslagen, en vervolgens in haar neus hebben gebeten. ‘Ik heb nog nooit zo’n pijn gevoeld.'

Hartstreek

Bij de politie verklaarde de vrouw later dat ze daarna een mes had gepakt in de keuken en haar man tweemaal in de hartstreek stak. Bij de rechtszitting kon ze zich van die verklaring niets meer herinneren.

Het Openbaar Ministerie stelt dat de dood van Olaf voorkomen had kunnen worden als Marianne eerder de hulpdiensten had gebeld na de steekpartij. Olaf is volgens de officier van justitie op bed doodgebloed. Bovendien had de vrouw na de mishandeling het huis kunnen verlaten, stelt het OM. In plaats daarvan ging ze naar de keuken en pakte een mes. H. gaat in hoger beroep tegen de straf, zo liet haar advocaat weten.

LEES OOK: Tranen op Haagse Markt na moord op Olaf: 'Het was een supergozer'

Meer over dit onderwerp:
RECHTBANK HAAGSE MARKT MARKT DEN HAAG OLAF MULLER
Deel dit artikel: