Gevangene Sassenheim gelinkt aan verijdelde IS-aanslag

Celdeuren
Celdeuren © ANP
SASSENHEIM - Van een 22-jarige gedetineerde in Sassenheim zijn DNA-sporen gevonden op wapens in een IS-schuilplaats in Argenteuil, een voorstad van Parijs. De man zit in Sassenheim al vast voor een eerder geweldsmisdrijf. Ook drie andere Nederlandse verdachten zijn aangehouden. Wie de man uit Sassenheim is en waarvoor hij precies vastzit, wil het Openbaar Ministerie niet zeggen.
Twee dagen na de aanslagen in Brussel op 24 maart 2016 ontdekte de politie in de voorstad van Parijs vijf Kalasjnikovs, handvuurwapens, dertig kilo explosieven, ontstekers, paspoorten, mobiele telefoons en jihadistische geschriften. De Franse jihadist Réda K. werd hierop aangehouden.
Na de ontdekking in Frankrijk en de aanhouding van terreurverdachte Anis B. in Rotterdam werd er een groot internationaal onderzoek gehouden door Franse, Belgische en Nederlandse politie- en justitiediensten. De diensten wilden uitsluiten of de wapens en explosieven uit Nederland kwamen.

DNA-sporen op vuurwapens

Tijdens het onderzoek bleek dat er een DNA-match werd gevonden van de vier Nederlandse verdachten. Hun sporen zaten aan de binnenkant van een aantal vuurwapens en op een sporttas.
Bij woning- en celdoorzoekingen zijn onder andere computers, mobiele telefoons en schriftelijke notities in beslaggenomen. In Groningen trof de politie een shotgun en een pistool aan.

Verdachten in beperking

De verdachten worden deze week voorgeleid aan de rechter-commissaris. Zij mogen voorlopig alleen contact hebben met hun advocaat.