Veertig maanden cel geëist voor leiders Poolse fietsendievenbende

© Pieter Kuipers (Omroep West
DEN HAAG - Twee Poolse mannen, die vanuit de Nunspeetlaan in Den Haag leiding zouden hebben gegeven aan een Poolse fietsendievenbende, verdienen volgens het OM celstraffen van veertig maanden. Ze zouden in Nederland dure fietsen hebben gestolen, die in Polen goedkoop werden doorverkocht.
Een oplettende buurtbewoner tipte de politie dat er opvallend veel fietsen bij een portiekwoning aan de Nunspeetlaan werden afgeleverd. De politie startte na deze tip een onderzoek en rolde als gevolg daarvan in augustus vorig jaar de fietsenbende op. Volgens de officier van justitie gaven de twee hoofdverdachten, de 23-jarige Robert D. en de 34-jarige Tomasz M. uit Polen, leiding aan een professionele bende. Die hadden het vooral gemunt op dure, elektrische fietsen.
De bende zou onder andere tijdens een rooftocht door Zoetermeer een fiets van drieduizend euro hebben gestolen. In Polen werd zo’n fiets dan voor ongeveer driehonderd euro doorverkocht. ‘De verdachten moeten een duidelijk signaal krijgen dat Nederland geen vrijstaat is’, zei de officier van justitie dinsdag bij de Haagse rechtbank. Daarom eist het OM tegen D. en M. celstraffen van 40 maanden. Ze beschuldigde de Poolse verdachten van ‘mobiel banditisme’.

'Maar tien fietsen gestolen’

De twee Polen wilden tijdens de zitting wel toegeven dat ze de rijwielen hadden gepikt, maar lang niet zoveel als de officier beweerde. ‘Het is echt niet zo dat ik hier aan de lopende band fietsen heb gestolen’, zei Robert D. Hij claimde ‘maar’ tien fietsen te hebben gestolen.
De advocaten van Robert D. en Tomasz M. vonden de strafeis van de officier van justitie tegen beide mannen absurd. ‘Zoveel krijg je zelfs niet voor een verkrachting’, zei een van de advocaten. Tegen drie handlangers van M. en D., ook afkomstig uit Polen, eiste de officier celstraffen van zes, vier en twee maanden. De strafzaak gaat maandag 2 juli verder.