Doodsoorzaak Mustafa Ates nog niet duidelijk: overdosis of verwurging

Verdachte moord Mustafa Ates, Emiele Z.| Tekening: Theresa Hartgers
Verdachte moord Mustafa Ates, Emiele Z.| Tekening: Theresa Hartgers
DEN HAAG - Het is nog niet precies duidelijk waar Mustafa Ates (50), bijnaam Mus Beton, aan overleden is. Dat bleek woensdag in de rechtbank in Den Haag. Zijn lichaam werd op 22 juli 2017 gevonden op een parkeerplaats aan de Van der Kooijweg in Rijswijk.
Volgens het Openbaar Ministerie (OM) had Ates, een aannemer met een Turkse achtergrond, verwondingen aan zijn nek en letsel in zijn gezicht die erop duiden dat hij gewurgd of gesmoord is. Maar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) vond ook een 'grote hoeveelheid morfine' in het bloed van Ates. Volgens het NFI 'past dat bij personen die overleden zijn aan een overdosis.'
Verdachte Emiele Z. (48), uit Delft werd in maart aangehouden. Hij wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij de dood van Ates en het wegmaken van zijn lichaam. De politie kwam hem op het spoor na de vondst van zijn DNA op de stekker van een elektriciteitskabel, die gevonden werd bij het lichaam van Ates.

Afluisteren na vondst DNA

Na de vondst van het DNA-spoor is de politie begonnen hem af te luisteren. In gesprekken die Z. had met zijn vriendin in Bulgarije zei hij tegen haar: 'Ik maak mensen dood', 'Mustafa dood, jij weet alles' en 'politie proberen mij te pakken.' De vriendin had in Bulgarije bezoek gehad van de politie, die vroegen naar de moord op Ates.
Ook zou uit telefoongegevens van Z. blijken dat hij in het huis van Ates, in Vlaardingen, is geweest op de avond voordat zijn lichaam gevonden werd. Daarna werd het signaal van zijn toestel opgepikt in de buurt van de parkeerplaats in Rijswijk, waar zaterdagochtend het stoffelijk overschot gevonden werd.

Geschrokken van sms

In een ander gesprek dat Z. voerde met zijn vriend, vertelde hij dat hij geschrokken was van een sms die hij had gekregen van de politie. Daarin riepen ze mensen met informatie over de dood van Ates op, om zich te melden. Ook werd een beloning van 15.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip. De officier van justitie noemt de reactie van Z. opvallend: 'Waarom zou je schrikken als je er niks mee te maken hebt?'
Ook horen agenten de Delftenaar zeggen dat hij het meeste werk heeft gedaan. 'Ik heb hem het vaakst aangeraakt. Ik heb hem aangekleed, ik heb hem schoongemaakt.' Verder is op de telefoontaps te horen dat Z. zijn vriend iets toefluistert over een nekklem. Het is volgens het OM heel goed mogelijk dat Ates daaraan gestorven is.

'Natuurlijke dood niet uit te sluiten'

Volgens de advocaat van Z. is helemaal niet uit te sluiten dat Ates een natuurlijke dood gestorven is. Hij ontkent dat zijn cliënt iets te maken heeft met het overlijden van Ates. 'Misschien komt u uiteindelijk tot het oordeel dat hij met het lichaam heeft lopen slepen', zegt de advocaat tegen de rechter, 'maar moord op Ates is geen enkele aanwijzing.'
Hij wil dan ook dat Z. zijn proces in vrijheid mag afwachten. De rechter beslist anders. 'Er moet een stevige verdenking zijn', zegt ze. En die is er, niet voor de moord op Ates omdat er nog geen definitieve doodsoorzaak is vastgesteld: 'Hij kan overleden zijn door verwurging, door een overdosis of een combinatie daarvan.' Dus blijft Z. vastzitten vanwege het wegmaken van het lichaam.

Verdachte zwijgt

De verdachte heeft tijdens de zitting niks gezegd. Over het motief over de moord op Ates is woensdag dan ook niks duidelijk geworden.