Bijzondere tentoonstelling museum Rijswijk; wel meer dan alleen een hoedje vouwen

RIJSWIJK - Voor de meeste mensen gaat papieren kunst niet verder dan het maken van een hoedje van papier. In museum Rijswijk is dat een ander verhaal. Daar zijn de papieren creaties te zien van achttien internationale kunstenaars. De afgelopen weken hebben ze zowel 2D als 3D-creaties gemaakt, geheel van papier.
Museum Rijswijk organiseert al vanaf 1996 om het jaar spraakmakende tentoonstellingen op het gebied van de internationale beeldende kunst van papier. Iedere keer weer verrassend, want de hedendaagse kunst is voortdurend aan verandering onderhevig.
Zo'n 350 kunstenaars van over de hele wereld hebben zich dit jaar ingeschreven om op de Biënnale te kunnen exposeren, daar zijn er achttien van uitgekozen. 'Het aanbod is overweldigend, maar goed, ze kunnen hier niet alle 350 hangen,' zegt Anne Kloosterboer, jurylid en conservator.

'Mooie tentoonstelling'

'Maar ik zeg altijd tegen de kunstenaars, gewoon blijven proberen, op een gegeven moment lukt het. Het werk wat we hebben gekozen is heel divers. Er wordt gesneden in papier, er zijn collages gemaakt, kunstenaars maken zelf papier en dat heeft ook dit jaar weer als resultaat dat het een mooie tentoonstelling is geworden.'
Buiten het museum staan een paar kinderen te spelen met een groot kartonnen schaakspel, ook onderdeel van de papier Biënnale. Ze hebben wel zin om even in het museum te kijken. Anne Kloosterboer laat ze kennismaken met de papieren kunst en de vier zijn erg onder de indruk.

'Priegelwerkje'

Nima loopt meteen naar een 3D papieren kunstwerk. 'Kijk dit vind ik mooi, die kleuren, het lijkt op 3D-boomstammen. Ik vind trouwens de hele tentoonstelling mooi, ze hebben heel goed nagedacht over wat je allemaal met papier kunt doen.'
Farah vindt het kunstwerk wat lijkt op een sprookjesboom het mooist. 'Het is wel een beetje een priegelwerkje met al die staafjes en dingetjes', zegt ze giechelend. 'Jeetje, dat je al die dingen van papier kunt maken', zegt Rosalie, 'echt super cool.' De tentoonstelling is tot en met 7 oktober te bezoeken.