Staking streekvervoer twee dagen uitgesteld

REGIO - De eerder aangekondigde landelijke staking in het streekvervoer is met twee dagen uitgesteld tot woensdag. De vakbonden CNV Vakmensen en FNV Streekvervoer zeggen de bemiddelaars meer tijd te geven om tot een oplossing te komen.

'Er is een opening om verder te praten. Belangrijkste is dat er perspectief lijkt om tot afspraken te komen om de absurd hoge werkdruk bij chauffeurs en machinisten in het streekvervoer te verminderen', vertelt Paula Verhoef van FNV.

'We willen afspraken die keihard en zwart op wit in de cao staan en die dus niet ontdoken kunnen worden. Blijkt het van werkgevers niet meer dan een trucje om tijd te rekken, dan gaan op woensdag alsnog alle lijnen plat.’

Wel of geen staking woensdag?

CNV zegt zich te realiseren dat een staking in het openbaar vervoer grote gevolgen zal hebben voor de reizigers. 'Als we dat met elkaar kunnen voorkomen, dan tekenen we daarvoor. Maar daar hebben we toch echt de medewerking van de werkgevers voor nodig', laat een woordvoerder weten.

De staking zou in eerste instantie maandagochtend beginnen. Die is nu verschoven naar woensdagochtend 27 juni. Verhoef: 'Mocht er uiterlijk dinsdag 26 juni einde dag een fatsoenlijk resultaat van bemiddelaars liggen - zwart op wit - dan blijven de bussen rijden. Is er dinsdag geen resultaat, dan wordt er vanaf woensdag 27 juni alsnog gestaakt.'

Plaspauze en betere cao

Met de stakingen willen de vakbonden een nieuwe - en betere - cao voor de 12.000 medewerkers in het openbaar vervoer. De werkgevers in het openbaar vervoer (VWOV) gaven al aan de roosters voor hun personeel zo aan te passen dat de buschauffeurs elke 2,5 uur de gelegenheid hebben naar het toilet te gaan. Die plaspauze was één van de eisen.

Toch ging die stap niet ver genoeg, volgens FNV. 'Ze willen zaken per bedrijf gaan regelen. Wij willen centrale afspraken voor een cao voor de hele bedrijfstak', vertelde Wilfred Jonkhout, bestuurder van FNV Streekvervoer.

Eerdere stakingen: landelijk en in estafettevorm

Er waren al eerder landelijke stakingen op 4 januari, 30 april en 1 mei. Daarna werden de acties in estafettevorm doorgezet. Zo waren er 'losse' stakingen in onder andere Leiden, Alphen aan den Rijn, Gouda, Lisse en Schoonhoven.

LEES OOK: Buschauffeurs krijgen plaspauze, maar staking gaat gewoon door

Meer over dit onderwerp:
BUS STREEKVERVOER OPENBAAR VERVOER
Deel dit artikel: