Nazaten Afrikaanse Cupido in Haags Historisch Museum: 'We dachten dat we Indisch bloed hadden'

DEN HAAG - Zo'n 35 nazaten van de Afrikaanse bediende Willem Frederik Cupido kwamen donderdagavond bijeen in het Haags Historisch Museum. Cupido werkte in de achttiende eeuw aan het Haagse hof. Het museum wist verschillende nazaten te traceren en gaf hen de kans om elkaar - soms voor het eerst - te ontmoeten.

Aanleiding voor dit samenzijn was de tentoonstelling 'Afrikaanse bedienden aan het Haagse hof', die tot 28 januari te zien was in het museum. In die tentoonstelling werd het verhaal verteld van Cupido en andere Afrikaanse bedienden in de 18de eeuw. Zij werden vaak op jonge leeftijd naar het buitenland verscheept. Zo werd Cupido als 8-jarige cadeau gedaan aan Willem V.
Tijdens het onderzoek voor die tentoonstelling mocht gastconservator Esther Schreuder ook een kijkje nemen in het koninklijke huisarchief. 'Daar lag veel informatie over die Afrikaanse bedienden. Zo maakte Cupido behoorlijk carrière, maar ook vaak schulden. Hij was heel ijdel en kocht vaak dure kleren. Daar maakten ze aan het hof geen bezwaar tegen, want die rekeningen werden vaak voor hem betaald, kwam ik achter.'

Afrikaanse komaf

Schreuder kwam ook achter de namen van enkele nazaten. Deze bleken in de buurt van Den Haag te wonen. Ook bleek een aantal afstammelingen zelf bezig te zijn met een stamboomonderzoek. Eén van hen - Rinus Molhoek - beschikt zelfs over een originele foto van zijn overgrootmoeder Christiana Hehl, de kleindochter van Cupido.
De afstammelingen wisten níet dat Cupido van Afrikaanse komaf was. Rinus: 'Bij ons op de verjaardagen werd altijd verteld dat we Indisch bloed hadden. Dus het kwam wel als een verrassing, ja.' Rinus ging verder met de zoektocht naar zijn voorvaderen, maar deze eindigde snel. 'Cupido heeft onderweg op de boot waarschijnlijk een andere naam gekregen, zodat ik niet meer terug kan zoeken in Guinea. Want daar kwam hij vandaan.'

Elkaar ontmoeten

Na die ontdekking meldden steeds meer nazaten van Cupido zich bij het museum. Veel van hen spraken de wens uit om de andere nazaten te ontmoeten in het museum. Dat gebeurde donderdagavond.