'Gebiedsverbod voor jihadronselaar Azzedine C. niet voor heel Den Haag'

Azzedine C. tijdens de demonstratie op de Hoefkade in de Schilderswijk - 24 juli 2014
Azzedine C. tijdens de demonstratie op de Hoefkade in de Schilderswijk - 24 juli 2014
DEN HAAG - Het gebiedsverbod dat de Haagse jihadronselaar Azzedine C. (35) kreeg opgelegd als een van de voorwaarden voor zijn voorwaardelijke vrijlating, geldt niet voor heel Den Haag. Dat zegt zijn advocaat vrijdag tegen Omroep West. Het Openbaar Ministerie (OM) kan dat niet bevestigen.
C. kwam op 8 juni op vrije voeten. Hij zat een straf van 5,5 jaar uit op de terreurafdeling van de extra beveiligde inrichting in Vught. Eigenlijk had hij nog twintig maanden cel voor de boeg, maar na een verzoek van C. bepaalde de rechter dat hij in aanmerking kwam om vervroegd vrij te komen.
Het OM besloot zich niet te verzetten tegen dat verzoek omdat een vervroegde vrijlating 'het risico op recidive verlaagt.' Aan de vrijlating van C. werden voorwaarden verbonden. Zo kreeg hij een gebiedsverbod, dat geldt volgens zijn advocaat niet voor heel Den Haag: 'Alleen voor bepaalde buurten, zoals de Schilderswijk.'

Geen contact met media

Verder mag hij volgens zijn raadsman niet in de buurt van de grens komen, of op luchthavens. Ook mag C. geen contact hebben met de media. 'Ook niet via zijn advocaat', zegt Seebregts. Het OM meldde na zijn vrijlating dat C. ook een verbod heeft om te demonstreren, geen gebruik mag maken van sociale media en een meldplicht heeft.
De voorwaarden gelden in principe totdat het vonnis tegen C. onherroepelijk vaststaat. Dat gebeurt als de Hoge Raad een uitspraak doet. Seebregts verwacht dat dat nog zo'n anderhalf tot twee jaar zal duren.

Kopstuk van ronselorganisatie

De 35-jarige Azzedine C. werd gezien als een van de kopstukken van een organisatie die vanaf de nazomer van 2012 en de zomer van 2014 jongeren probeerde te winnen voor de jihad in Syrië en Irak. De groep was vooral actief in de Haagse Schilderswijk.