Oud-raadslid SP Den Haag stapt uit de partij uit onvrede over de koers

Aisha Akhiat, oud-SP-raadslid Den Haag
Aisha Akhiat, oud-SP-raadslid Den Haag © Gemeente Den Haag
DEN HAAG - Aisha Akhiat, voormalig SP-raadslid in de Haagse gemeenteraad, is uit die partij gestapt. Zij heeft net na de gemeenteraadsverkiezingen in maart van dit jaar haar lidmaatschap opgezegd, omdat ze 'zwaar, heel zwaar teleurgesteld is' in de SP.
Reden voor haar afscheid is de koers die de SP vaart. Volgens Akhiat neemt die partij te weinig afstand van het 'opkomend fascisme' van Forum voor Democratie en is die partij eveneens te bang om kiezers te verliezen aan de PVV en nemen de socialisten daardoor ook 'te weinig afstand van racisme'. Akhiat: 'Ik vind de SP niet meer links genoeg'.
Haar oude partij zou zich bovendien niet genoeg hebben verzet tegen een nieuwe opzet voor het Nederlandse asielbeleid waarbij migranten hun asielprocedure voortaan in kampen buiten Europa moeten afwachten. 'De angst voor de toorn van de PVV- en FvD-kiezer neemt het langzaam over. Dat het deze kant op ging is de reden dat ik niet zo lang geleden mijn lidmaatschap heb opgezegd, met pijn in het hart', aldus Akhiat vrijdag in een Tweet waarmee ze reageert op een artikel van de Volkskrant over het asielbeleid van de regering.

Aan het woord over Cultuurcomplex

Akhiat kwam in 2014 voor de SP in de Haagse gemeenteraad. Afgelopen periode voerde zij het woord over grote  onderwerpen als het cultuurcomplex op het Spuiplein. Zij keerde na de raadsverkiezingen van afgelopen maart niet meer terug, onder meer omdat ze meer tijd wilde voor het opzetten van een eigen advocatenkantoor. Zij wil verder geen uitgebreide toelichting geven. 'Ik heb dat al met de partij besproken.' Maar in gesprekken op Twitter reageert ze nog wel: 'Die conservatieve, rechtse koers ben ik dus ook helemaal klaar mee.'
De fractieleider van de SP in de Haagse gemeenteraad, Hanne Drost, laat in een reactie weten het 'heel erg jammer' te vinden dat Akhiat uit de partij is gestapt. 'Zij heeft het mij al eerder verteld en het is haar eigen afweging.'

Meer kritiek op de partij

De afgelopen periode uitten veel meer (voormalige) SP-politici kritiek op die partij. Zo toonden de Kamerleden Sharon Gesthuizen en Tjitske Siderius zich kritisch over de koers van hun partij. In april stapte een gedeputeerde in Limburg, Daan Prevoo, nog ontevreden op. Begin dit jaar lekte uit dat oud-Kamerlid Harry van Bommel ook afscheid van zijn partij had genomen.