Gevangenis Zoetermeer gaat definitief dicht

ZOETERMEER - De gevangenis in Zoetermeer gaat definitief dicht. Dat heeft het kabinet besloten. De sluiting is volgens minister Dekker van Rechtsbescherming nodig omdat er te veel cellen leegstaan, met verspilling van belastinggeld tot gevolg. De maatregel leidt niet tot gedwongen ontslagen.

De leegstand is het gevolg van 'de daling van de geregistreerde criminaliteit', aldus het ministerie van Justitie en Veiligheid. De gevangenissen openhouden zou jaarlijks miljoenen euro's kosten. Minister Dekker benadrukt dat de te sluiten gevangenissen in de Randstad liggen en dat de regio met dit besluit wordt ontzien. Dit was ook afgesproken in het regeerakkoord.

Naast de gevangenis in Zoetermeer sluiten ook de inrichtingen in Almere, Zwaag en Zeist. Medewerkers zullen worden overgeplaatst. De gevangenis in Alphen aan den Rijn blijft open.

'Niet minder criminaliteit'

Justitievakbond Juvox zei woensdag tegen Omroep West dat de leegstand van de cellen niet komt doordat er minder criminaliteit is, maar vooral vanwege de lagere opsporingscapaciteit van veiligheidsdiensten. De vakbond zegt zich te gaan inzetten om het personeel te begeleiden naar een andere werkplek.

LEES OOK: Gevangenispersoneel Alphen aan den Rijn in gevaar door torenhoog ziekteverzuim

Meer over dit onderwerp:
GEVANGENIS ZOETERMEER SLUITING
Deel dit artikel: