'Webcamgirl lokte huisarts in val voor lipvergroting'

Een zittingszaal in een rechtbank
Een zittingszaal in een rechtbank © Pieter Kuipers/Omroep West
DEN HAAG - Een voormalig huisarts uit Den Haag die een patiënte zou hebben verkracht moet als het aan het Openbaar Ministerie ligt zes maanden de cel in, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Die straf werd vrijdag in hoger beroep geëist voor het Gerechtshof in Den Haag. Volgens zijn verdediging is de man onschuldig en werd hij in de val gelokt door een labiele webcamgirl die een gratis lipvergroting wilde.
De oud-huisarts D. J. (52) werd aanvankelijk verdacht van misbruik van twee vrouwen in zijn praktijk, maar is in
vrijgesproken. De rechtbank veroordeelde hem tot een half jaar voorwaardelijke celstraf wegens onzedelijke handelingen met één patiënte.
Hij zou op 18 januari 2012 zijn betrapt door een vriendin van het slachtoffer toen hij met de broek op zijn knieën voor de behandeltafel stond en op het meisje wilde gaan liggen. Tegen die uitspraak ging de Hagenaar in hoger beroep.

Complot

Tijdens het hoger beroep haalden zijn advocaten Noorduyn en Spong alles uit de kast om zijn onschuld te bewijzen. 'Het vonnis rammelt aan alle kanten en de valse aangifte was alleen bedoeld om hem onderuit te halen', zei Noorduyn. Net als eerder bij de rechtbank sprak ze van een ‘complot’ tegen de voormalige huisarts.
Telefoongesprekken tussen hem en de patiënte waarin ‘neuken’ aan de orde kwam, zouden met ‘knippen en plakken’ in elkaar zijn geknutseld. Verder had D. een alibi, omdat hij op 18 januari 2012 in een hotel in Nootdorp was voor een ‘intervisie’ met huisartsen. De advocate toonde de presentielijst met handtekeningen van deelnemers. Uit onderzoek van deskundigen zou blijken dat dit de originele lijst was.

Injectie tegen SOA

Meester Spong ging nog een stapje verder. 'Zou een huisarts iets met een patiënte beginnen, wetende dat die een SOA heeft?' De vrouw kwam in de praktijk om een injectie tegen de geslachtsziekte te halen. Spong omschreef de symptomen: 'geel, groene afscheiding en de geur van rotte vis.'
Volgens de advocaat heeft de vrouw een val gezet. 'De geraffineerde opzet was om een gratis lipvergroting te krijgen en hem op heterdaad te laten betrappen.' Daarom zat een vriendin ook in de wachtkamer.

'Om seks gevraagd'

De advocaat-generaal vond dat er voldoende en overtuigend bewijs was dat oud-huisarts om seks had gevraagd voor het inspuiten van de lippen. Verder zou het alibiverhaal niet kloppen: de verdachte had de presentielijst zelf gemaakt. Ze eiste zes maanden cel, omdat ze bang is voor herhaling: 'Hij heeft misbruik gemaakt van een jonge, psychisch kwetsbare vrouw.'
D. J. was emotioneel tijdens de zitting. 'Ik heb het heel naar', zei hij. De man is al vier jaar werkloos: zijn naam is doorgehaald in het BIG-register, waarin artsen staan geregistreerd. Bovendien durft hij niet meer naar buiten uit schaamte. 'Ik heb haar alleen behandeld als een arts hoort te doen. Geef me eerlijk proces.' De uitspraak is op 6 juli.