Geen contant geld meer in bussen van HTM; vanaf nu betalen met pin

Er kan gepind worden in HTM-bussen
Er kan gepind worden in HTM-bussen © Omroep West
DEN HAAG - Vanaf maandag kan er in de bussen van HTM niet meer betaald worden met contant geld. Uit veiligheidsoverwegingen heeft HTM betaalautomaten geplaatst in de bussen, waar je kunt afrekenen met een pinpas of creditcard. De meeste mensen hebben volgens de Haagse vervoermaatschappij sowieso een OV-chipkaart.
Ernst Moeksis van de HTM zei maandag op Radio West het niet meer verantwoord te vinden om chauffeurs met contant geld te laten werken op de bussen. 'Als je geen contant geld hebt, dan heeft een overvaller ook geen buit', zegt hij. 'Overvallen zijn bij de HTM niet aan de orde geweest, maar je gaat daar natuurlijk geen risico lopen', aldus Moeksis.
Mensen die een kaartje willen kopen kopen hebben genoeg alternatieven om dat zonder contanten te doen. 'Betalen kan met een pinpas, en creditcard of natuurlijk gewoon met de OV-chipkaart', zegt Moeksis.

HTM Ticket app

Problemen voor toeristen verwacht de HTM niet. Die betalen al vaak met een creditcard, maar er is ook een handige app. 'Mensen kunnen de HTM Ticket app downloaden, dan kun je gewoon via je smartphone een kaartje kopen en reizen in de trams en bussen van HTM', vervolgt Moeksis.
Later dit jaar komen de betaalautomaten ook in de trams, maar een precieze startdatum heeft de HTM nog niet. De vertraging heeft te maken met de Europese aanbesteding die vereist is. Als de automaten zijn ingebouwd moet er nog getest worden. 'Als alles werkt komen we met een startdatum voor de trams', zegt Moeksis.