Partytenten bij Maeslantkering om besmeurde zwanen op te vangen

Opbouw partytenten voor vogelopvang
Opbouw partytenten voor vogelopvang © Omroep West
MAASDIJK - Bij de Maeslantkering verrijzen twee partytenten voor de opvang van besmeurde zwanen. Het Keringshuis wordt ingericht als commandocentrum. De tenten zijn dinsdag klaar om de eerste zwanen onderdak te geven. De gestresste vogels worden ondergebracht in donkere hokken om tot rust te komen. Pas later worden ze schoongemaakt.
Inmiddels zijn er meer dan 300 zwanen die wachten om geholpen te worden. Nog eens 600 beesten moeten gevangen worden, nadat zaterdag een tankschip tegen een steiger voer in de Derde Petroleumhaven in Rotterdam en 220 ton stookolie het water in lekte. De vogels hebben enorm last van de giftige olie.
Daar komt nog bij dat de zwanen nu in de rui zijn en dus niet weg kunnen vliegen uit de smurrie. Het gaat niet alleen om zwanen, maar ook om aalscholvers en diverse soorten eenden. Talloze vrijwilligers zijn druk met de hulpverlening. De reddingsbrigades van onder andere Monster en 's-Gravenzande helpen ook mee.

Zwembad voor vogels

Op het terrein wordt ook een zwembad aangelegd, waar de vogels die schoongemaakt zijn op krachten kunnen komen. Vogelopvang De Wulp in Den Haag had zondag de handen vol aan negentien zwanen. Inmiddels zijn er al acht naar Rotterdam gebracht voor verzorging door specialisten. Deze vogels waren er slecht aan toe door de olie.
Het is de bedoeling dat de andere elf zwanen ook naar de speciale opvang gaan. Volgens een medewerkster van De Wulp gaat het met deze dieren iets beter. 'Ze hebben minder olie op de veren en zijn al weer wat actiever.'