Staking streekvervoer gaat woensdag door

REGIO - Vanaf komende woensdag ligt het streekvervoer in de regio 72 uur stil. De staking zou in eerste instantie maandagochtend al beginnen, maar die actie werd uitgesteld om bemiddelaars meer tijd te geven tot een oplossing te komen. Volgens vakbond CNV is de bemiddelingspoging mislukt.

'We hebben nu een terugkoppeling gekregen van de bemiddelaars. De uitkomst is een koude douche', aldus onderhandelaar Jean-Marie Severijns van CNV Vakmensen.

'Er is nog geen licht aan het einde van de tunnel. De werkgevers weten van geen wijken; er blijkt geen enkele verbetering mogelijk. Dat betekent dat we vanaf woensdag volop in actie gaan.'

Betere cao

Met de staking wil de vakbond een nieuwe - en betere - cao voor de 12.000 medewerkers in het openbaar vervoer. De werkgevers in het openbaar vervoer (VWOV) gaven al aan de roosters voor hun personeel zo aan te passen dat de buschauffeurs elke 2,5 uur de gelegenheid hebben naar het toilet te gaan. Die plaspauze was één van de eisen.

Toch ging die stap niet ver genoeg, volgens FNV. 'Ze willen zaken per bedrijf gaan regelen. Wij willen centrale afspraken voor een cao voor de hele bedrijfstak', vertelde Wilfred Jonkhout, bestuurder van FNV Streekvervoer.

Eerdere stakingen: landelijk en in estafettevorm

Er waren al eerder landelijke stakingen op 4 januari, 30 april en 1 mei. Daarna werden de acties in estafettevorm doorgezet. Zo waren er 'losse' stakingen in onder andere Leiden, Alphen aan den Rijn, Gouda, Lisse en Schoonhoven.

LEES OOK: Buschauffeurs krijgen plaspauze, maar staking gaat gewoon door

Meer over dit onderwerp:
BUS STREEKVERVOER OPENBAAR VERVOER
Deel dit artikel: