Vakbond legt zich niet neer bij sluiting gevangenis Zoetermeer

De gevangenis in Zoetermeer.
De gevangenis in Zoetermeer. © ANP
ZOETERMEER - Vakbond FNV adviseert de ondernemingsraad (OR) van de gevangenis in Zoetermeer om naar de rechter te stappen om de sluiting van de inrichting aan te vechten. Volgens vakbondsbestuurder Yntse Koenen is de sluiting niet voorgelegd aan de OR en dat is wel de normale gang van zaken.
Minister Dekker van Rechtsbescherming maakte vrijdag bekend dat de gevangenis in Zoetermeer definitief dicht gaat, net als drie andere Nederlandse gevangenissen. Er staan teveel cellen leeg en er is te weinig personeel. De gevangenis in Zoetermeer werd in 2016 al tijdelijk gesloten.
Vakbond FNV legt zich niet neer bij de sluiting en adviseert de OR om actie te ondernemen: 'Bij ieder groot bedrijf wordt de OR geraadpleegd als er zo'n besluit wordt genomen. Dat is niet gebeurd. Er was geen zeggenschap mogelijk. Daarom adviseren we de OR om naar de Ondernemingskamer van de rechtbank te stappen.'

Kans niet groot

Justitievakbond Juvox ziet weinig in een gang naar de Ondernemingskamer. 'De kans van slagen is niet groot. We hebben in november een convenant gesloten waarin staat dat we eventuele sluitingen van gevangenissen aanvaarden. Dat maakt de zaak niet sterk.'
Volgens voorzitter Marcel Smit gaat het om een politiek besluit, waar alleen de Tweede Kamer nog een stokje voor kan steken. 'De Kamer moet nog over de sluiting stemmen, maar het lijkt erop dat er een meerderheid is.' De Tweede Kamer zal mogelijk pas na het zomerreces een beslissing nemen.

Personeelstekort Alpen aan den Rijn

Er werkten zo'n 300 mensen in de gevangenis in Zoetermeer. Ze zijn na de tijdelijke sluiting in 2016 overgeplaatst naar andere gevangenissen, bijvoorbeeld in Alphen aan den Rijn waar een groot personeelstekort is. 'We gaan ons best doen voor al deze mensen,' zegt Smit. Ook vakbond FNV zet alles op alles om personeel van Zoetermeer naar een passende werkplek te begeleiden.