Leidse waterpoloclub geschrokken van aanhouding coach Koen P.: 'Dit is een rampscenario'

LEIDEN - Leden van de Leidse zwem- en waterpoloclub ZVL-1886 reageren geschrokken op het bericht dat coach Koen P. is aangehouden op verdenking van ontucht. ‘Het is voor ons een rampscenario en het heeft een flinke impact op de hele club’, zegt voorzitter Frans Pot.
Bronnen melden Omroep West dat het gaat om de 32-jarige waterpolocoach Koen P. De Leidenaar werd vorige week dinsdag aangehouden op verdenking van ontucht met twee minderjarige meisjes. Het is niet bekend hoe oud de meisjes zijn. P. zit op dit moment vast.
Koen P. heeft een belangrijke positie binnen de Leidse zwem- en waterpoloclub ZVL-1886 en is ook verbonden met de topsportschool Leonardo Da Vinci in Leiden. De 32-jarige Leidenaar was als speler erg succesvol en bereikte de top van het Nederlandse waterpolo. Hij werd fulltime coach toen hij op jonge leeftijd een chronische schouderblessure opliep. P. werd als coach van het vrouwenteam voor het eerst in de clubgeschiedenis landskampioen in 2014.
Afgelopen jaren had hij jeugdteams onder zijn hoede. Hij zou komend jaar trainer worden van het eerste herenteam, dat uitkomt in de eredivisie. Volgens voorzitter Pot vraagt de club voor een dergelijke functie een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Was er ook voor de 32-jarige verdachte een VOG aangevraagd? 'Nee, die had hij nog niet. Daar waren we nog mee bezig.'

'Nieuwe clubnaam bezoedeld'

Volgens Pot is de zwem- en waterpolovereniging flink gegroeid na een recente fusie. 'We hebben net twee weken geleden een nieuwe start gemaakt als grote, brede vereniging met meerdere zwemdisciplines. Deze affaire heeft onze nieuwe naam bezoedeld. Dat grijpt me enorm aan', aldus Pot. Verder wil hij niet veel kwijt zolang het politieonderzoek nog loopt.
Deze affaire heeft deze nieuwe naam bezoedeld, dat grijpt me enorm aan
Frans Pot-Voorzitter ZVL-1886

Ook het Leonardo College waar P. werd ingehuurd voor speciale werkzaamheden is erg terughoudend. 'Ik vind het echt nog te vroeg om dingen te roepen', zegt rector Wim van der Veer. Ook hij wil eerst het politieonderzoek afwachten. Omroep West heeft geprobeerd contact te leggen met de advocaat van Koen P., maar dat is tot nu toe niet gelukt.