'Het moet snel, anders gaan de dieren dood van de stress'

DEN HAAG - De vogels die besmeurd zijn met olie in de Nieuwe Waterweg worden schoongemaakt in een speciaal schoonmaakcentrum naast de Maeslantkering. De olie lekte zaterdagmiddag uit een tanker in de Rotterdamse haven. Maandag en dinsdag worden twee grote tenten neergezet op het parkeerterrein bij de kering. Als die klaar zijn, worden de vervuilde zwanen, ganzen, aalscholvers en eenden daarheen gebracht. Tot die tijd worden de dieren opgevangen in onder meer Vogelopvang De Wulp in Den Haag.
'Dit komt niet zo vaak voor', vertelt Lizzy Looijestijn van De Wulp, waar negentien zwanen zijn binnengebracht. 'We vangen ze hier op omdat ze niet direct in Rotterdam terecht kunnen. Maar daar gaan ze wel heen, want daar hebben ze een gespecialiseerd team om vogels van olie te ontdoen.'
Olie afwassen is niet een kwestie van even een teiltje met wasmiddel. 'Je moet precies de juiste verhouding hebben van Dreft en water. Het water moet precies veertig graden zijn. Je moet precies weten hoe je de veren moet behandelen. En het moet snel, anders gaan de dieren nog eerder dood van de stress dan van de olie', weet Looijestijn.

Olie inslikken is onvermijdelijk

In De Wulp zitten de vogels in een ruimte met stro en speciaal water. Het water zorgt ervoor dat olie die de zwanen binnenkrijgen wordt geneutraliseerd. Omdat de dieren zichzelf proberen schoon te maken, slikken ze onvermijdelijk olie in. 'Daarmee verspreiden ze de olie ook over hun lichaam, maar ja, dat snappen ze niet.'
Eén van de zwanen drinkt gulzig water. 'Dat is een goed teken, dat hij zelf kan drinken,' constateert de verzorgster. Sommige andere vogels liggen half versuft in het stro. De negentien van De Wulp zijn maandag naar de opvang in Rotterdam gebracht, vanwaar ze verder geholpen zullen worden.

Herstellen

Als het schoonmaakcentrum bij de Maeslantkering klaar is, zullen alle met olie besmeurde vogels - het zijn er vele honderden - daarnaartoe gebracht worden. Omdat bij de wasbeurt niet alleen de olie, maar ook het lichaamseigen vet van de vogels wordt verwijderd, moeten ze daarna herstellen. 'Voor zwanen kan dat enkele dagen tot enkele weken duren', aldus Lizzy Looijestijn.
Om de vogels te laten aansterken, wordt naast de Maeslantkering ook een tijdelijk bassin met schoon water aangelegd, waarin de beesten kunnen aansterken. Pas als alle olie in de Nieuwe Waterweg is opgeruimd, worden de zwanen weer teruggezet in hun leefgebied.