Conflict rondom geroyeerde leden aanleiding vechtpartij in moskee

Ongeregeldheden bij de Noeroel Islam moskee
Ongeregeldheden bij de Noeroel Islam moskee © Regio15
DEN HAAG - Ongeregeldheden bij de Noeroel Islam Moskee zondagmiddag zijn het gevolg van een al langer lopend conflict, melden ingewijden. De gemoederen tijdens de algemene ledenvergadering liepen zo hoog op dat moskeegangers met elkaar op de vuist gingen. Een getuige vertelt: 'er werd geslagen, geschopt en geduwd'. Er raakte niemand gewond.
De politie moest er uiteindelijk aan te pas komen om de rust in het gebedshuis in de Scheepersstraat te herstellen. Volgens een woordvoerder werd er niemand aangehouden en duurde het een aantal uur voordat het weer rustig was. Een aantal leden is van plan om aangifte te doen van mishandeling, blijkt maandag.
De vechtpartij ontstond nadat een lid dat eerder geroyeerd was, gevraagd had om een ander lid te laten verwijderen uit de zaal. De man, de ex-voorzitter van de moskee, staat niet ingeschreven in Nederland. Dat zou volgens de statuten van de moskee verplicht zijn. Het verzoek zorgde voor onenigheid in het bestuur. Bestuursleden zouden daarna met elkaar op de vuist zijn gegaan, vertelt een getuige.

Overhoop met bestuur

Het verzoek dat zorgde voor alle commotie kwam van een lid dat behoort tot een groep van zes leden die al langer overhoop ligt met het moskeebestuur. De club eist al tijden meer transparantie in de geldstromen van de moskee. Daarbij vrezen ze dat de, van oudsher Surinaamse, moskee steeds meer in de ban raakt van wat zij eerder 'een sekte van Brits-Pakistaanse sjeiks', noemden.
De groep van zes leden werd in 2014 geroyeerd. Het bestuur beschuldigde de zes ervan dat ze 'een coup wilde plegen' binnen de moskee en dat ze het imago van het gebedshuis hadden geschaad. Maar afgelopen februari besloot de rechter dat de zes weer welkom waren in de moskee.

Bestuur reageert

Het bestuur van de moskee houdt er een andere lezing op na. De secretaris schrijft in een verklaring dat de ongeregeldheden begonnen toen een groep leden niet wilde gaan zitten, na heraaldelijke verzoeken van de voorzitter. De vice-voorzitter zou vervolgens de microfoon uit de handen van de voorzitter hebben getrokken waarop de zaak escaleerde. Er zou niemand geslagen zijn en er is alleen geduwd, meent het bestuur.
Over de groep leden die eerder geroyeerd werd zegt het bestuur dat ze 'agresssief, niet-religieus gedrag' vertonen. 'Ze zijn letterlijk een gevaar voor de moskee.' Het bestuur wil de leden dan ook weg hebben.